Hirdetés

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék döntésére várnak

Bukarestben a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék tárgyalta a Békás-szoros ügyében Hargita Megye Tanácsa által benyújtott különleges jogorvoslati kérelmet csütörtökön.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc
A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék döntésére várnak
A Békás-szoros. Illusztráció Fotó: Háromszéki Eszter

Kovács Zsolt, Hargita Megye Tanácsának jogásza lapunk megkeresésére kifejtette: ha a bíróság tárgyalhatónak ítéli az ügyet, abban az esetben azt jelenti, hogy elfogadta Hargita Megye Tanácsának kérelmét és megsemmisíti a Marosvásárhelyi Ítélőtábla döntését, így pedig új tárgyalási időpontot tűznek ki.


Hirdetés

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla egyéni adminisztratív aktaként kezelte a gyergyószentmiklósi jegyzőkönyvet, szemben a Ploiești-en született döntéssel, ahol normatív dokumentumként kezelték a jegyzőkönyvet, tehát egy dokumentumnak más-más jogi besorolást állapítottak meg. Ha a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék elutasítja Hargita Megye Tanácsa kérését, akkor a Marosvásárhelyi Ítélőtábla döntését veszi figyelembe.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ítélet kihirdetése előtt bízik benne, hogy Hargita megye javára döntenek.

– Jó hír, ha elfogadja a legfelsőbb bíróság a kérésünket, és folytatni tudjuk a pert. Ha viszont nem fogadják el, abban az esetben Gyergyószentmiklós régi/új vezetésének lesz a feladata, hogy elölről kezdje a határvitáról szóló pert, ugyanis Hargita Megye Tanácsa jogi eszköztára kifogyott. Hangsúlyozom: a megyei tanács segíteni akart az ügyben, amit 1998-ban a városvezetés elrontott – mondta Borboly. Hozzátette: még mindig úgy véli, hogy Hargita megye álláspontja mellett továbbra is vannak jogi érvek, térképek, dokumentumok és jogszabályok, már csak megfelelő hozzáállásra lesz szükség Gyergyószentmiklós önkormányzata részéről.

Az ügyre visszatérünk, amint értesülünk a bírói döntésről.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!