Hirdetés

A fából sosem elég

Megnövekedett az erdészeti bűncselekmények száma az év első negyedévében az előző év ugyanezen időszakához képest. 2024 első három hónapjában hét bűncselekményt és több kihágást jegyeztek a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság ügykezelésébe tartozó erdős területeken – derül ki az erdészeti hivatal jelentéséből.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
A fából sosem elég
Fát fuvarozó jármű. Többen szegnek törvényt Fotó: Hodgyai István

Összesen 92 322 hektár erdős terület, illetve 1270 hektár erdős területen kívüli erdőnövényzet ügykezelését végzi a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság. Ebből 22 702 hektár az állam köztulajdona, a fennmaradó rész közigazgatási-területi egység, közbirtokosság, illetve magánszemély tulajdona, de ugyancsak az erdészeti igazgatóság ügykezelésébe tartozik. Hargita megye teljes erdős területe 264 109 hektár. 
Az év első negyedében összesen hét bűncselekményt jegyeztek az igazgatóság ügykezelésébe tartozó területeken. A bűncselekmények száma növekedett a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, amikor három esetet regisztráltak. Az erdészeti igazgatóság beszámolója szerint szakembereik az év első három hónapjában 48 köbméter illegálisan kivágott faanyagot találtak, míg 2023 ugyanezen időszakában csak 32 köbmétert. A kár értéke 40 ezer lej.


Hirdetés


A 48 köbméter kivágott fából 39 köbméter illegális, bizonyítottan bűncselekménynek, egy köbméter szabálysértésnek számít, 8 köbmétert – 4000 lej értékben – az erdészet munkatársai sem tudtak igazolni, így a kivágott fa értéke az erdészeket terheli. Az illegális fakivágások miatt eljárásokat indítottak. 
Az erdészeti igazgatóság ellenőrei 58 köbméter elhagyott faanyagot is találtak, illet­ve erdőtüzet is jegyeztek, amely Balánbánya közelében, csík­szent­do­mo­kosi területeken tör­tént. A tűz 18 ezer lej értékű kárt okozott. A beszámoló arra is kitér, hogy az első negyedévben visszaélésszerű legeltetés nem történt az erdős területeken, illetve hét esetben ellenőrizték a szalagfűrészes fafeldolgozókat, és különböző raktárakban is vizsgálódtak, de nem róttak ki szankciókat.

Hodgyai István
A Hargita Megyei Erdészeti Igazgatósághoz a tölgyesi, a ho­mo­ródi, a maroshévízi, a borszéki és a csíkszeredai erdé­szet tartozik. Az idei év első három hónapjában a legtöbb bűncselekményt, ötöt a tölgyesiben jegyeztek, ezekből összesen 41 köbméter illegálisan kivágott fa származik. Ebben az esetben sem tudtak 7 köbméter faanyagot igazolni az erdészek.
A másik két bűncselekményt a maroshévízi és a homoródi erdészet területén regisztrálták. A tavalyi év azonos időszakában a maroshévízi erdészetnél három, míg a homoródinál egyetlen bűncselekményt sem jegyeztek. A csíkszeredai és a borszéki erdészetnél az első negyedévben szintén nem történt bűncselekmény, viszont kihágásról beszámol az erdészeti igazgatóság jelentése. E szerint a csíkszeredai erdészethez tartozó területeken összesen 50 köbméter, a borszéki erdészethez tartozó területeken 8 köbméter elhagyott faanyagot találtak, illetve egy köbméter illegálisan kivágott fát az erdészek sem tudtak igazolni. 
A felsoroltak tekintetében az idei év első negyedévében az erdészeti igazgatóság és a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai összesen 172 esetben ellenőrizték a fafuvarozókat. 2023 azonos időszakában 121 ilyen ellenőrzést végeztek. Idén 54 bírságot róttak ki (2023 első negyedévében 20-at), 18 500 lej értékben. Az ellenőrzések alkalmával 54 köbméter faanyagot – 43 köbméter tűzifát, 9 köbméter szerfát és 2 köbméter fűrészárut – koboztak el. 
Az idézett beszámolóban az erdészeti igazgatóság emlékeztet, hogy a 2020-ban módosított erdészeti törvény szerint az Országos Erdőalapból jogosulatlan fakivágás tulajdonformától függetlenül erdészeti bűncselekménynek minősül.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!