A belső terekben dolgoznak

HN-információ

Tavaly szeptemberben kezdődött el a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum felújítása: az európai uniós alapokból finanszírozott projekt első részeként a műemlék épület tetőszerkezetét hozták rendbe. Jelenleg belső munkálatokat végeznek, amelyet a homlokzat és a külső falak rendbetétele követ majd – mondta el helyszíni sajtótájékoztatón Nagy Zoltán polgármester.

Egy évvel ezelőtt zárta be ajtaját a látogatók előtt a gyergyószentmiklósi mú­ze­um: a költözködést követően szeptemberben kezdték el az 1770-ben épült, eredetileg magánházként funkcionáló mai múzeum felújítását európai uniós alapokból.
A vírushelyzet miatt két és fél hónapig akadozott a külföldről történő anyagbeszerzés, most azonban megfelelő ütemben haladnak a felújítással: a belső terekben a földszinten és az emeleten egyaránt lefektették a vezetékeket. Következik a betonozás és a parketta lerakása, majd a restaurált nyílászárók kerülnek a helyükre. Mindezek után a homlokzat és a külső falak restaurálása következik – számolt be Fórika Tibor, a kivitelező cég vezetője.
A felújítás a tetőzet cseréjét, a padlózat javítását, a földszinti kiállítótermek átszervezését, a mozgássérülteknek kialakítandó mellékhelyiségeket, a villanyhálózat cseréjét, a nyílászárók felújítását és cseréjét, valamint a homlokzat és a külső falak restaurálását is magában foglalja. Ezenkívül modern fűtéshálózat, szellőztetőrendszer, az emeleti kiállítótermekben mikroklíma és világításrendszer szolgálja majd a magas szintű kulturális élményt az idelátogatóknak.
A munkálatok lezárulta után korszerű technológiai berendezések is érkeznek a pályázat részeként. A könyvek digitalizálására alkalmas szkenner, az érintőképernyős információs tábla, számítógépek és laptopok beszerzése mellett új bútorzat is kerül az épületbe. Bízunk benne, hogy a múzeum jelen formájában való kialakítása nemcsak Gyergyószentmiklóst, hanem az egész térséget fogja szolgálni – mondta Nagy Zoltán polgármester.
A több mint 2,36 millió lej összértékű beruházás munkálatait legkésőbb év végéig tervezi befejezni a kivitelező cég.
A múzeum szomszédságában lévő Petőfi Sándor téren útjavítási munkálatok vannak folyamatban. Az elmúlt időszakban a vízhálózatot, az esővíz-elvezetést és a gázhálózatot építették ki itt, emiatt megrongálódott a kockaköves útburkolat. A helyenként járhatatlanná vált útfelületről felszedték a kövezetet: jelenleg a tér kockakővel való újraburkolása történik, a téren áthaladó forgalom akadálymentesítéséért.

Boncina-Székely Szidónia
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!