80 éve emlékhely a Gac-oldal

Nem telik el szeptember eleje Gyergyószentmiklóson úgy, hogy ne emlékeznének meg a helyiek arról a 159 székesfehérvári honvéd katonáról, akik a második világháborúban lelték halálukat a Gac-oldalon. A nagy pusztítás 80. évfordulóján, szombaton délután hajtottak fejet a helyiek és a székesfehérvári képviselők.

Hegyi Zsuzsánna
Becsült olvasási idő: 2 perc perc
80 éve emlékhely a Gac-oldal
Fotó: Hegyi Zsuzsánna

Pontosan nyolc évtizede annak, hogy 1944. szeptember 7-én, 159 székesfehérvári honvéd katona érkezett a gyergyószentmiklósi Gac-oldalba, küldetésük helyszínére. „Akkor még nem tudták, hogy férfias megmérettetésre, szembenézésre és saját maguk védelmére esélyük sem lesz, mert álmukban meggyilkolják őket. Megemlékezni és nyilvánosan beszélni hosszú évekig nem lehetett róluk, de a felszegi asszonyok, akik átérezték a székesfehérvári anyák, feleségek, szerelmek, testvérek fájdalmát, minden tiltás ellenére gondját viselték a síroknak” – hangzott el a megemlékezés nyitóbeszédében.

80 éve emlékhely a Gac-oldal

Csergő Tibor András polgármester emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy nem értelmetlenül haltak meg a fiatal honvédek. „Azért haltak meg, hogy a szétszaggatottságot ne ismerjük el soha. Ezzel a véráldozattal szövetségben legyünk székesfehérváriakkal és mindenkivel, aki tudja azt, hogy ilyen világban, ilyen körülmények között milyen erőt kell felmutatni azért, hogy magyar keresztényként tudjunk tovább élni szülőföldünkön, és Isten által adott ezeréves határainkat ha nem is közigazgatásilag, de nyelvben, kultúrában, a múltban, így a jövőben is tudjuk közösen megvédeni.”

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője, Percze László konzul az emlékünnepségen elmondta, „jusson eszünkbe, hogy a kételkedőknek, kishitűeknek és a cinikusoknak választ adhatunk arra a gyakran felmerülő kérdésre, hogy mire is jó a hősiesség, ha gyakran hiábavaló. A hősiesség sohasem hiábavaló, hiszen az összetartozás érzésének betonalapja. Merítsünk erőt a helytállásukból, hogy a saját helyünkön, saját életünkben meg tudjuk tenni azt, amit hazánknak, nemzetünknek ügye tőlünk megkövetel.” Horváth Miklós Csaba székesfehérvári önkormányzati képviselő azokról a gyergyószentmiklósiakról emlékezett meg, akik az elesett katonák sírjait mindvégig gondozták, akik virágot hoztak és gyertyát gyújtottak a Gac-oldalban. Dr. Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének elnöke arról beszélt, hogy „az Európai Unióban furcsa változáson ment keresztül a politika és a mainstream. Olyan emberek döntenek a sorsunk felől, akik anélkül cselekednek, hogy a következményekkel számolnának. A felelősségünk az, hogy elmondjuk gyerekeiknek, a békétlenség rossz dolog.”

80 éve emlékhely a Gac-oldal

A megemlékezésen szavalatok és dalok is elhangzottak Szilágyi Árpád, az Ipartestület Férfikara és a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar közreműködésével, majd áldást mondott és a hívekkel együtt imádkozott Gáll Hunor, a Munkás Szent József-templom plébánosa és Farkas Ferenc nyugalmazott református lelkész.

A megemlékezés végén kegyeleti koszorúkat helyeztek el a jelen lévő politikai és civil szervezetek képviselői.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!