40 éves a Figura

Ünnepi évadot hirdetett a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház: a társulat fennállásának negyvenedik évfordulóján hat bemutatóval, FiguraFeszt miniévaddal, szakmai találkozókkal, performatív jellegű kiállítással, dokumentumfilmmel és sok meglepetéssel várják a nagyérdeműt. Az új, rendhagyó évadot Molnár Ferenc Liliom című színdarabjával indítják, Albu István rendezésében.

Boncina-Székely Szidónia
40 éves a Figura
Sajtótájékoztatón ismertették az ünnepi évadot. Érvényes színház, tele emlékkel Fotó: Kozma Péter

– Negyven évvel ezelőtt a Tutyi mutyi móka gyermekelőadással indult útjára Gyergyószentmiklós kísérleti színháza, a megye legrégebbi társulata, amely egy sajátos színházi nyelvet képviselve olyan szellemiséget hozott létre, amely ma is érvényes – fogalmazott az ünnepi évadot és az idei első bemutatót beharangozó sajtótájékoztatón Albu István színházigazgató. Hangsúlyozta: a színházakra jellemző körkörösség itt is megnyilvánul, hiszen negyven évvel ezelőtt ugyanitt, az Öntöde épületében bontogatta szárnyait a társulat, és most ideiglenes székhelyük lett ismét.

40 éves a Figura
A Liliom rockzenei betétekkel gazdagítva. Próbafotók

A legtöbb nyelvre lefordított magyar darabbal, Molnár Ferenc Liliom című drámájával indítja az ünnepi évadot a társulat: az Albu István által színre vitt alkotás díszlet- és jelmeztervezője Márton Erika, zenei vezetője  Korpos Szabolcs.

– Molnár Ferenc darabja a bemutatott emberi sorsoktól aktuális ma is: a szerelem, a szegénység, a gyász, a fájdalom ugyanolyan, mint az alkotás születése idején, 1909-ben – fogalmazott a Liliom kapcsán Albu István rendező, kiemelve, hogy a Salamon Ernő Gimnázium diákjai és Korpos Szabolcs zenetanár révén magyar rockzenei betétekkel színesítik a szeptember 4-én bemutatandó színdarabot.

Az ünnepi évadban olyan régi előadásokat újítanak fel, amelyeket a társulat első éveiben láthatott a közönség: szeptember végén Keresztes Attila rendezésében Sławomir Mrożek Ház a határon című darabját tűzik műsorra, amelyet 1992-ben Kövesdy István rendezett. A színház második gyermekelőadását, Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánok című meseregénye alapján, 1991-ben Bocsárdi László rendezte, most Kolozsi Borsos Gábor, a társulat színésze állítja színpadra.

Az évad második felében Sardar Tagirovsky az Übü királyt viszi színpadra, amelyet már több ízben is feldolgozott a társulat az 1980–90-es években. A magyar színjátszás és drámairodalom kezdetére nyúl vissza Albu István, aki Balassi Bálint Szép magyar komédiáján dolgozik a társulattal tavasszal. Az ünnep az évad végén beteljesedik, és kerek egész lesz a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházzal közös produkcióval, amelyet a színház alapítója, Bocsárdi László visz színre.

A társulat előadásait az Öntöde épületében tekinthetik meg az érdeklődők, az előadásokra jegyek válthatók a www.figura.ro oldalon, helyfoglalás a 0752–227011-es telefonszámon, illetve az org@figura.ro címen.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!