Hirdetés

Román politikusok is reagáltak a Trump elleni merényletre

Megdöbbenésüket fejezték ki és határozottan elítélték az erőszakot a román vezetők a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merényletre reagálva vasárnap. Donald Trumpot a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén érte támadás szombaton - írja a Magyar Távirati Iroda.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Román politikusok is reagáltak a Trump elleni merényletre
Fotó: Donald J. Trump/Facebook

Klaus Iohannis államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbentette a támadás, amelyet egy választási gyűlésen követtek el Donald Trump volt elnök ellen.

„Az erőszak és agresszivitás nem a demokrácia jellemzői. Az amerikai nép mellett állunk”

– fogalmazott bejegyzésében a román elnök.

Marcel Ciolacu román szociáldemokrata miniszterelnök is a közösségi médiában kívánt mielőbbi felépülést Donald Trumpnak és a támadás más sebesültjeinek.

„Semmilyen politikai vagy ideológiai nézetkülönbség nem indokolja és nem teszi elfogadhatóvá az erőszakot”

– írta a román kormányfő.
Nicolae Ciucă a bukaresti szenátus nemzeti liberális párti házelnöke bejegyzésében a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadság elleni támadásként értékelte a Donald Trump elleni merényletet.

„Gyors felépülést kívánok neki! Isten áldja meg őt és az amerikai népet”

 – írta közösségi oldalán a román házelnök.

Donald Trumpot a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén érte támadás szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról.

Az élő közvetítés alapján lövéseket lehetett hallani, és a korábbi amerikai elnök megsérült, de saját lábán hagyta el a pódiumot. A Pennsylvania állambeli Butler megyében, Butler település közelében tartott nagygyűlésen Donald Trump beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt az incidens. Az elnökjelölt a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették.
Donald Trumpot ezt követően lekísérték a színpadról, és konvoja elhagyta a helyszínt.
A nagygyűlésen tízezrek vettek részt. A rendezvény Donald Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt.


A republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat később közölte, hogy biztonságban van Donald Trump, és merényletkísérlet miatt indult hivatalos nyomozás a Donald Trump elleni szombati támadás ügyében.

 
A republikánus elnökjelöltnek a Pennsylvania állambeli Butler település közelében tartott választási nagygyűlését beszédének megkezdése után szakították félbe lövések. A közönségből egy ember meghalt, egy másik válságos állapotban került kórházba. A támadó is életét vesztette, a titkosszolgálat emberei lőtték le.
Donald Trumpot kimenekítették, majd kórházba vitték, ahol ellátták. A titkosszolgálat közölte, hogy az elnökjelölt biztonságban van, majd
Steve Cheung, Donald Trump kampányának szóvivője arról számolt be, hogy a korábbi elnök jól van.


Richard Goldinger helyi kerületi ügyész a rendőrségi közlésre hivatkozva jelezte, hogy a támadó a választási gyűlés területén kívül tartózkodott, egy közeli épület tetején. Rendőrségi források szerint az elkövető mesterlövész volt, mellette megtalálták a fegyverét.   

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.
A republikánus elnökjelölt a Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett személy családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagja hozzátartozóinak is.
   

Donald Trump hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte.

„Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam a süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt”

– fogalmazott a korábbi amerikai elnök.

A merényletre reagálva megdöbbenését fejezte ki és elítélte az erőszakot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Petr Fiala cseh kormányfő, Andrzej Duda lengyel elnök, Natasa Pirc Musar szlovén államfő, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap jobbulást kívánt a volt amerikai elnöknek, Hszin Csin-ping kínai elnök együttérzését és aggodalmát fejezte ki.
Oroszország is elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen elkövetett merénylettel összefüggésben.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!