Kapaszkodók a szociális hálón

Szociális felzárkóztatásra tö­rek­szik a Gyulafehérvári Ca­ri­tas, Kapaszkodók a szociális hálón projektjében a jó gya­korlatokat mutatták be. A projektbe bevontak közintézményeket, tanintézeteket, önkormányzatokat és civil szervezeteket, a cél pe­dig minél közelebb lenni a segítségre szoruló közösségekhez.

Simó Bernadette
Kapaszkodók a szociális hálón
Jó gyakorlatokat osztottak meg egymással Fotó: Hodgyai István

Kapaszkodókat keres a szociális hálón a Gyulafehérvári Caritas, az ezt célzó projekt során összegyűjtötték a szociális felzárkóztatást elősegítő jó gyakorlatokat, módszereket. A tapasztalatokat közösségéptő konferencia keretében mutatták be, lehetőséget biztosítva a különböző szakterületekről érkező szakemberek számára az együtt gondolkodásra és párbeszédre.
A Kapaszkodók a szociális hálón projekt célja a szociális felzárkóztatás, részt vesznek benne közintézmények, oktatási intézmények, önkormány­zatok és civil szervezetek. Lu­descher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója elmondta, hogy a segítő szakmában fontos az egyensúly, a kapaszkodók keresése, a mérlegelés és a tervezés. A Gyulafehérvári Caritas célja minél közelebb lenni a közösségekhez, amelyek segítségre szorulnak. Kapaszkodókat a segítő szervezetek mellett az önkormányzatok is nyújthatnak a szociálisan rászorulóknak, ezért a felzárkóztatás folyamatában első lépésként a települések vezetői egyfajta hídként kell működjenek a nemzetiségek, a felekezetek és a korosztályok között. Jó gyakorlat a folyamatban a sérülékeny vagy sebezhető fiatalok hozzáférésének biztosítása a különböző közszolgáltatásokhoz.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Veres Nagy Tímea, a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület ügyvezető igazgatója egy átfogó kutatás következtetéseire alapozva kijelentette, legnagyobb problémája a sérülékeny fiataloknak a jelenlegi oktatási rendszerbe való integrálódás, a lakhatási gondok megoldása, a biztonságérzet hiánya és a munkaerőpiacon való érvényesülés nehézségei. A szakembernek meggyőződése, hogy a mélyszegénységből kivezető út a lakhatás és a tanulási lehetőség biztosítása. Mint kijelentette, nem az oktatáshoz való hozzáférés a hátrányos helyzetű fiatalok eszköze egy jobb élethez, hanem a minőségi oktatáshoz való hozzáférés. Ugyanakkor a fiatalok, virtuális világhoz való hozzáférését is biztosítani kell, okos és biztonságos oktatást nyújtva számukra. Erre vonatkozó kezdeményezése is van a Caritasnak a nappali foglalkoztató központokban, ahol az okos és biztonságos oktatás a virtuális világban témakörében tartanak felkészítőket a fiataloknak és a szülőknek egyaránt.

Kapaszkodók a szociális hálón
Az elmúlt években ebben a témában hét hazai Caritas szervezet tíz nappali foglalkoztató központban, ötven szakember bevonásával kétszáz gyermeknek és hetven szülőnek szerveztek foglalkozást. Fülöp Orsolya, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás Ágazatának aligazgatója kifejtette, az oktatásra van egy rendszer, ők ezt a rendszert próbálják támogatni azért, hogy a gyerekek minél jobban megtalálják helyüket benne. A Covid-járvány hatására a gyerekek kikerültek az online világba és olyan kihívások elé néztek, mint a hozzáférés, a készség és a biztonság, ebben kell segítséget nyújtani számukra.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!