Jövő héten kell iratkozni a szakképzésre

Jövő héttől iratkozhatnak a nyolcadik osztályt végzett tanulók a hároméves szakoktatásban ősztől induló osztályokba. A szakképzésre jelentkező diákokat az iratkozást követően a középiskolák a tanulmányi eredményeik alapján rangsorolják.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Jövő héten kell iratkozni a szakképzésre
Diákok szakmai gyakorlaton. Átlag és kompetencia Fotó: László F. Csaba

Jövő héten, július 1–5. között fogadják a szakközépiskolák a nyolcadikosok jelentkezését a meghirdetett szakokra. A szakoktatást választó diákok egyszerre több szakmát is megjelölhetnek, amelyre jelentkezni szeretnének, de csak ugyanannak a középiskolának a kínálatából – az iratkozás során azonban a pedagógusok és iskolaigazgatók szerint fontos, hogy ezzel a lehetőséggel csak akkor éljenek a fiatalok, ha valóban több mesterség iránt éreznek kíváncsiságot és készséget magukban.  A hároméves szakoktatásban meghirdetett osztályokba a tanulókat az országos értékelő vizsgán kapott jegyek átlaga és az 5–8. osztályos átlag szerint rangsorolják, úgy, hogy 80 százalékban számít a képességfelmérő vizsga eredménye. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Fontos tudni, hogy azok is jelentkezhetnek a hagyományos szakoktatásra, akik nem tették le, vagy akiknek nem sikerült ez a vizsgája, nekik természetesen ennek megfelelően számítjuk majd ki a felvételi jegyüket

– mondta Szén János, a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola igazgatója.
A duális szakoktatásra jelentkezők a beiratkozást követő rangsoroláson túl kompetenciafelmérő felvételire is számíthatnak, ahol a képzésben részt vevő cég képviselői szóban és gyakorlatban is vizsgálják a tanulók szakmához igazodó képességeit. 

– A kompetenciafelmérőn a cég képviselői mellett a szakközépiskola szaktanárai is jelen lesznek

– tájékoztatott Sükösd Annamária, a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola igazgatója. 
Beiratkozáskor a tanulmányi eredményeiket igazoló dokumentumokon kívül – amit az általános iskola állít ki – a személyazonossági igazolvány másolatát, a születési anyakönyvi kivonatuk másolatát, a szülők személyi igazolványának másolatát, orvosi és oltási igazolást kell bemutatniuk.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!