Egyszerűbb a pályázók dolga

Egyszerűsített pályázati rendszerrel és gyorsabb elbírálási idővel indul idén a Zöld ház program. A magánszemélyeknek és egyházaknak szánt kiírásra szeptember 27. és október 9. között lehet pályázni.

Kurta Andrea
Egyszerűbb a pályázók dolga
Napelemrendszer a tetőn. Gyorssegély Fotó: Hodgyai István

Az RMDSZ által kidolgozott Zöld ház program idei kiírásában a támogatás összege maximum harmincezer lej lehet, a pályázat háromezer lejes önrészt feltételez. Újdonság, hogy idén csak olyan napelemrendszer telepíthető, amelyhez akkumulátor is tartozik. Lehetőség van a már meglévő napelemrendszer bővítésére, viszont nem lehet csak akkumulátorra vagy csak napelemrendszerre pályázni. A napelemrendszer legalább 3 kW, az akkumulátor legalább 5 kWh teljesítményű kell legyen.

Négy dokumentum kell

A korábbi évekkel ellentétben az érdekeltek idén négy dokumentum feltöltésével pályázhatnak, ezt a Környezetvédelmi Alap internetes felületén lehet megtenni a kijelölt napokon. A négy szükséges dokumentum: személyi igazolvány elektronikus másolata, harminc napnál nem régebbi adóigazolások (az egyik azt igazolja, hogy a pályázónak nem tartozik a helyi költségvetésnek, a másik azt, hogy a pályázó nem tartozik az állami költségvetésnek), hatvan napnál nem régebbi telekkönyvi kivonat, amely igazolja a pályázó tulajdonjogát és megegyezik a lakcímével.
Akárcsak tavaly, az ország különböző régióinak más-más napokon lesz lehetőségük regisztrálni, változást jelent viszont, hogy idén erre csupán egy nap áll rendelkezésre. A sikeres regisztrációt követően a Környezetvédelmi Alap által jóváhagyott szerelőcégek közül választhatnak a pályázók; erre kilencven napjuk lesz, ellenkező esetben elveszítik a finanszírozást. Mindegyik régió számára a kijelölt napokon délelőtt 10 órakor válik aktívvá a regisztrációs felület. A Központi Régióban élők, köztük Hargita megye lakói is, szep­tember 30-án regisztrálhatnak, az egyházak pedig október 9-én. A korábbi évek felmérése alapján a Központi Régióban a regisztráció megkezdését követően megközelítőleg három perc alatt merültek ki a források, így érdemes a kezdés időpontját felkészülten várni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Pályázati követelmények

– Pályázati követelmény, hogy minimum 3 kW teljesítményű napelem és minimum 5 kWh teljesítményű akkumulátor szerelhető fel, nem lehet csak az egyikre vagy a másikra pályázni. Ennél lehet nagyobb teljesítményű rendszereket is felszerelni, viszont ez a meghatározott minimumérték

– osztotta meg Balázs Ottó, napelemrendszerek szerelésével foglalkozó szakember, hozzátéve, hogy a már meglévő rendszer bővítésére csak abban az esetben lehet pályázni, ha azt nem a program korábbi kiírásán elnyert támogatásból telepítették, mert ha igen, a kérelmező nem jogosult a finanszírozásra.

Két percen múlik?

Arra is rámutatott, hogy az adminisztráció tekintetében is vannak változások, hiszen az idén a szükséges négy dokumentumot csak eredeti formában fogadják el, tehát ha az iratokat digitálisan állították ki, nem szabad kinyomtatni és újra beszkennelni, az eredeti PDF fájlt kell feltölteni. Továbbá arra is felhívta a pályázók figyelmét, hogy a Környezetvédelmi Alap internetes felületén, a regisztráció megkezdése előtt negyvennyolc órával el kell készíteni a felhasználói fiókot, amelyen a pályázatot kell benyújtani.
Kérdésünkre a szakember közölte, hogy korábbi tapasztalatai alapján úgy véli, idén azoknak lesz legnagyobb esélyük elnyerni a pályázatot, akik a regisztráció megkezdésétől számított két percen belül töltik fel a dokumentumokat.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!