Hirdetés

Csökkent a reakcióidő

Eddig még nem volt bevetése a májusban alakított gyimesi hegyimentő egyesületnek. Ám tevékeny­sé­gük elengedhetetlen a tér­ségben, hiszen baleset idején rövidebb reakcióidővel számolhatnak a baj­ba­jutottak. A gyimesi hegyi­mentők az elmúlt két hónapban megelőző munkát végeztek.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
Csökkent a reakcióidő
Gyimesi hegyimentők. Szolgálatra készen Fotó: Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

Szá­mos olyan baleset történt a Gyime­sekben az elmúlt években, amelyhez Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Bar­langimentő Közszolgálatának hegyimentőit is riasztani kellett. Éppen ezért a gyimesi önkormányzatok és a megyei tanács támogatásával május elején megalakították a hegyimentők gyimesi bázisát. Így a félórás, órás reakcióidő a felére csökkenhet. A hegyimentők csapatát tíz személy alkotja. Jelenleg közülük hatnak van szerződése az egyesülettel, négy személy pedig különböző képzéseken vesz részt. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A csapat már kapott terepjárót és alapvető felszerelésekkel is elláttuk. Az egyéni felszerelések mellett elsősegély-felszerelést is kaptak, illetve sikerült beszerezni egy speciális mentőhordágyat, ami nagyon drága, de fontos, hogy legyen. Nagyon nagy előrelépést tettünk az elmúlt időszakban

– közölte érdeklődésünkre Fekete Örs, a hegyi- és barlangimentő közszolgálat megyei vezetője. Megjegyezte: a nyári időszakban általában erdőkitermeléseknél és esztenáknál történt balesetekben kérik a segítségüket, de május eleje óta – amióta megalakították az egyesületet – nem volt bevetésük. 

– Bevetés nem volt, viszont például a túrázások alkalmával a kollégák felmérték a turistaösvények állapotát, nekiláttak a hiányosságok pótlásának, így különböző jelzéseket festettek újra. Nagyon fontos a megelőző munka is

– tette hozzá Fekete Örs.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!