Az árvízvédelem egyik pillére

Javítják a hidat Kászon­ja­kabfalván a 121G jelzésű megyei úton. A munkálat idején a Csíkszereda és Kézdivásárhely közötti autóbuszjáratok Kászonújfalun keresztül közlekednek.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Az árvízvédelem egyik pillére
Útzár. Kászonújfalu felé lehet kikerülni Fotó: Kászon község

Kétéves előkészítési folyamat előzte meg a kászonjakabfalvi híd felújítását. Végül szeptember elsején elkezdhette a munkálatot a Hargita Útkezelő Vállalat. A híd még használható volt, a felújítás főként árvízvédelmi szempontból fontos. A beruházás összértéke 1, 2 millió lej.

– Amint mindannyian tapasztaljuk, az utóbbi években eléggé szélsőséges az időjárás, a felhőszakadások is gyakoriak. Mivel a jakabfalvi híd áteresze keskeny volt, így többször előfordult, hogy hirtelen lezúduló eső után a megáradt patak nem fért át a híd alatt, és elöntötte a közeli portákat. Az utóbbi években megrongálódtak a híd végénél lévő befogadótámfalak is, illetve a sok évtizeddel ezelőtt épített technológia szerinti híd átereszének a szöge sem volt jó, a víz középen megbontotta a kőfalat. Gyakorlatilag így egy nagyobb áradás esetén balesetveszélyes volt

– részletezte a községvezető.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A felújítás miatt jelenleg nem használható a 121G jelzésű országút hídja. A mezőgazdasági járművek az ún. derítőállomás melletti kerülőutat használhatják, az említett úton személygépkocsival nehézkesen lehet közlekedni.

– A mezőgazdasági járművek számára alternatíva a kerülőút, viszont a személygépkocsik számára a legbiztonságosabb Kászonújfalun keresztül közlekedni Kézdivásárhely irányába. A munkálat befejezése december elsejére van kitűzve, viszont a kivitelező cég próbál minél hamarabb végezni

– mondta a polgármester. A Csíkszereda és Kászon­altíz között közlekedő autóbuszjáratokat nem befolyásolja a felújítás. Ám Csíkszereda és Kézdivásárhely között a Kászonaltíz, Kászonimpér, Kászonjakabfalva útvonalon közlekedő járatok egy része a munkálat idején Kászonújfalu érintésével halad a Ko­vász­na megyei egykori céhes város irányába. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!