Hirdetés

Szakmai nap a Székelyföld Labdarúgó Akadémián

Magyarországi futballszakemberek előadásait hallgathatták meg a Székelyföld Labdarúgó Akadémia és alközpontjai szakemberei a szerdán, Csíkszeredában szervezett szakmai napon. Az esemény vendége volt a közelmúltban visszavonult, 86-szoros magyar válogatott labdarúgó, Szalai Ádám is.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 2 perc
Szakmai nap a Székelyföld Labdarúgó Akadémián
Tartalmas szakmai fórumot tartottak Fotó: FK Csíkszereda | Pál Zoltán

Az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia által szervezett szakmai fórumok, továbbképzések sorában tartottak szerdán szakmai napot Csíkszeredában. A Csíki Moziban rendezett eseményen a magyar Sportért Felelős Államtitkárság égisze alatt működő Labdarúgó Módszertani Központ szakemberei tartottak előadásokat.

Az eseményen elsőként Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke köszöntötte a résztvevőket. A sportvezető néhány gondolatébresztő kérdést tett fel beszédében a hallgatóságnak. Mint fogalmazott, érdemes időről időre visszatekinteni arra, hogy a tíz évvel ezelőtt megalakult Székelyföld Labdarúgó Akadémián, illetve a Kárpát-medencei Akadémiai Rendszerben részt vevő szakmai műhelyekben megfogalmazott célok megvalósultak-e, illetve közelítenek-e a megvalósuláshoz. 
Ilyen célok a magyar nyelven oktató szakemberek képzése, a magyar egyesületek alapítása, illetve a magasabb szintre történő játékosképzés. Szondy Zoltán hozzáfűzte,

sok jó eredményt tud felmutatni az elmúlt években a képzési rendszer, ám mindig van miben és hová fejlődni.

FK Csíkszereda | Pál Zoltán
Varga Károly, a Kárpát-medencei Akadémiai Rendszer (KMAR) szakmai vezetője adott szakmai helyzetjelentést az akadémiai rendszer működéséről. A szakember többek között kitért a KMAR-tornák rendszerére, a rendszerben fejlődő tehetségek tesztelésére vagy például a KMAR-válogatottakra is. Mint kiemelte, mintegy háromezer sportoló fejlődik az akadémiai rendszer keretein belül, ezen kívül tizenegyezer fiatalra van rálátásuk a szakembereknek az alközpontokon keresztül.

A Labdarúgó Módszertani Központ működését és feladatait Liszkai Dezső, a központ vezetője mutatta be. Részletekbe menő előadásában elhangzott, hogy a központnak irányt kell mutatnia, stratégiákat alkotnia, javaslatokat tennie a sportág fejlesztése érdekében. Kiemelte ugyanakkor, hogy ellenőrző funkciót is ellátnak, az anyaországból érkező támogatások felhasználását auditálják. Liszkai Dezső kitért a jövő futballjának és a jövő futballjátékosainak jellemzőire is.

Az elődadók között feltűnt Szalai Ádám, a magyar válogatott egykori támadója, csapatkapitánya.

A közelmúltban visszavonult játékos a Labdarúgó Módszertani Központ szakmai és képzési tanácsadójaként a preakadémiai és az akadémiai képzés alapelveit foglalta össze saját pályafutásából vett példákkal szemléltetve.

Az előadások sorában Marczinka Tamás a sporttudományos háttérről, Nagy Márton a stábok felépítéséről tartott bemutatót. A szakmai napot Liszkai Dezsőnek az akadémiai rendszer minőségbiztosításról szóló előadása zárta.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!