Magyar bánat, román öröm

A Marco Rossi-éra legsúlyosabb vereségét szenvedte el a magyar labdarúgó-válogatott Düsseldorfban, miután a Nemzetek Ligája A divíziójának nyitófordulójában 5–0-ra kikapott Németországtól. Románia a 38 év után a válogatott kispadjára visszatérő Mircea Lucescu irányításával Koszovóban aratott 3–0-s győzelmet a C divízióban.

Jakab Árpád
Magyar bánat, román öröm
Vargáék főként a németek hátát nézték. Esélytelenek Fotó: MLSZ

Marco Rossi tanítványai nagyjából 20-25 percig voltak méltó ellenfelei vendéglátójuknak, akik 1–0-s első félidő után a második játékrészben felőrölték a riválist, egyre nagyobb fölénybe kerültek, s végül kiütéses, 5–0-s diadalt arattak saját közönségük előtt. A gólokat Füllkrug, Musiala, Wirtz, Pavlovic és Havertz szerezték.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A magyarok Rossi irányításával eddig még nem kaptak öt gólt egy mérkőzésen, a legsúlyosabb vereséget (0–4) Anglia ellen szenvedték el, mi több, a legutóbbi négy mérkőzésükön csak egyszer szenvedtek vereséget a németektől, legutóbb az idei Európa-bajnokságon. A nyári Eb-n viszont a vereség dacára jól játszottak a magyarok, némi bírói segítség is kellett a házigazdák győzelméhez. Most viszont nem volt pardon, egy szöglet után Szoboszlainak a gólvonalról kellett kifejelnie a labdát. A németek óriási sebességgel váltottak védekezésből támadásba, ezekből a szituációkból többször is veszélyesek voltak, Füllkrug ziccerénél Gulácsinak kellett nagyot védenie. Később már a kapus sem tudott segíteni, a magyar védők lemaradtak ellenfeleikről, akik a szépen végigjátszott akció végén előnybe kerültek. A házigazdákat megnyugtatta a vezető gól, Havertz a keresztlécre fejelt egy beadást, a szünet előtt pedig Musiala kiváló keresztpasszát rúgta ziccerben kapu mellé az Arsenal támadója. A második félidő német lehetőségekkel indult, majd egy szép akció végén a Nego helyére csereként beállt Bolla egyenlíthetett volna, közeli lövésébe azonban az utolsó pillanatban beleért a védő. Musiala nagy futás végén megduplázta a németek előnyét, tíz perccel később pedig gólpasszt adott az egész meccsen nagy kedvvel futballozó Wirtznek. A német fölény nyomasztó volt, a valódi kérdés csupán az maradt, megússza-e három kapott góllal a találkozót a magyar csapat. Ez nem jött össze, a házigazdák a teljesen összeomló magyarok ellen még két alkalommal voltak eredményesek.

Rossi szégyelli magát

„A második félidő miatt szégyellnünk kell magunkat. Nehéz megmondani, hogy mi történt, mert az első félidőben olykor jól csináltuk, amit elterveztünk, de persze ott is hibáztunk két-három alkalommal” – nyilatkozta a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Marco Rossi. A magyar szövetségi kapitány hozzátette, a szünet után a magyarok nagyon sok labdát adtak el, a hazaiak második gólja után pedig „egyszerűen eltűntünk a pályáról”. „Mindig mondtam, hogy Németországtól ki lehet kapni. Ha nullára veszítünk, az már baj, de ha 5–0-ra, az szégyen. Az első számú felelős én vagyok, utánam pedig következnek a játékosok” – jelentette ki.

A 60. születésnapját ma ünneplő Rossi az MTI érdeklődésére azt mondta, nem lesz könnyű feladat ezután felkészíteni a játékosokat a Puskás Arénában kedd este sorra kerülő bosnyákok elleni találkozóra. „Mindenekelőtt az lesz a legfontosabb, hogy mentálisan rendbe jöjjenek” – nyilatkozta. A győztes németeket irányító Julian Nagelsmann nem győzte dicsérni az övéit, ugyanakkor elmondta, az első félidőben két olyan tízperces időszak volt, ami számukra gyengébben sikerült. „Egy ilyen eredmény és a közönségszórakoztató játék miatt nincs okunk az elégedetlenkedésre” – fogalmazott a német kapitány.
A magyar csapat holnap azt a Bosznia-Hercegovinát fogadja az NL második fordulójában a Puskás Arénában, amely az első körben 5–2-re kikapott Hollandiától.

Micsoda visszatérés!

38 év után tért vissza a román válogatott kispadjára Mircea Lucescu. A legendás edző feladata kijuttatni a két év múlva esedékes világbajnokságra Romániát, ehhez pedig jó felkészülést jelent a Nemzetek Ligája harmadik értékcsoportjában, a C divízióban való szereplés. A feszült hangulatú találkozón – amelyen a hazai drukkerek folyamatosan fütyülték a románokat, amiért a piros-sárga-kékek ultrái a bukaresti Eb-selejtezőn „Koszovó Szerbiáé” feliratú molinót feszítettek ki – az olasz Parmában az új idényben már két gólt szerző Dennis Man ezúttal is brillírozott. Előbb gólt szerzett Pristinában a házigazda Koszovó ellen, majd 11-est harcolt ki, amit Razvan Marin értékesített, a hajrában pedig Dragus is betalált: 3–0-ra nyert Románia, ma este 21.45-kor pedig az első fordulóban Ciprustól hazai pályán 1–0-s vereséget elszenvedő Litvánia lesz az ellenfél Bukarestben.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!