Hirdetés

Licencre vár a Vasas Femina

Míg tavaly ilyenkor 12 csapatos mezőny zárta a hazai női labdarúgás élvonalbeli bajnokságát, jelen állás szerint idén ősszel már csak hat csapat vállalja a legmagasabb szintű pontvadászatot. Viszont ha a Vasas Femina megkapja a szuperligás licencet, Csíkszereda – Udvarhely párharcokból nem lesz hiány.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 5 perc
Licencre vár a Vasas Femina
Ismét szurkolhatunk a Csík–Udvarhely rangadókon Fotó: Hodgyai István

A Román Labdarúgó-szö­vetség (FRF) tavalyelőtt késő ősszel, jóval a 2022-23-as bajnoki idény startja után döntött arról, hogy professzionális kritériumrendszert kell bevezetni a női élvonalba is, azonban nem sok időt hagyott a felkészülésre, a következő idénytől már érvénybe is léptette. Miközben több alakulat egyéb nehézségekkel is küszködött, a szakszövetség döntése az utolsó csepp volt a pohárban, jóformán megharmadolta a 12 csapatos mezőnyt. A két kieső klub, a Galac és a Bukaresti Fair Play mellett a bronzérmet és Román Kupát megnyerő Bukaresti Carmen megszűnt, az Aradi Piroş Security minden szinten kiszállt a bajnoki küzdelmekből, további két együttes, a Nagybánya és a székelyudvarhelyi Vasas Femina inkább visszalépett a másodosztályba. Ami a pontvadászatot illeti, bár végig a Temesvári Poli volt az élen, a bánságiak az utolsó fordulóban elbukták a bajnoki serleget a Kolozsvári Universitateával szemben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Jött az újonc

Tavaly ősszel a Superligára keresztelt élvonal bajnoki idénye mindössze nyolc együttessel startolt el. A Te­mesvári Poli ismét remekelt, kilencpontos előnnyel nyerte meg az alapszakaszt. A rájátszás első fordulójában még legyőzték az FK Csíkszeredát, de ezt követően mind a kilenc összecsapásukat elvesztették, végül negyedikek lettek, miközben a bajnoki serleget az újonc Konstancai Farul hódította el, véget vetve a kolozsváriak 14 éves egyeduralkodásának. A temesváriak nehezen dolgozták fel az újabb kudarcot, csalódottságukban úgy döntöttek, hogy visszalépnek a másodosztályba. Nem volt szerencsésebb a másik bánsági csapat sem, az anyagi gondokkal küszködő Banat Girls el sem utazott az utolsó bajnoki mérkőzésére, és mivel ez volt a második meg nem jelenése, a FRF kizárta a csapatot a bajnokságból. A Temes megyei csapatokat érintő döntések elvileg megválaszolják a két kieső kérdését, így ősszel a CSM Alexandria és a Marosvásárhelyi SE is ott lehet a női élvonal új idényének startjánál, bár meg nem erősített információk szerint egyik csapat sem kívánja felvállalni az élvonalbeli megmérettetést.

Osztályozók nélkül

Amennyiben sem a Teleor­man megyeiek, sem a marosvásárhelyiek nem igénylik a szuperligás licencet, akkor az éppen lezárult élvonalbeli bajnokság nyolc klubjából csak négyen lesznek ott az őszi idénynyitón. Nyilván csatlakoznak hozzájuk a másodosztály két csoportjának győztesei, a székelyudvarhelyi Vasas Femina és a Szamosújvári Atletic. Az előzetes menetrend szerint a két alakulatnak június 1-jén és 8-án osztályozót kellett volna játszania a Szuperliga két kiesőjelöltjével, ezeket végül törölték.
László Béla, a Vasas klubelnöke közölte lapunkkal, hogy csapatának ebben az idényben már nem kell pályára lépnie, a csapat teljesítette a célkitűzését és ősszel indulhat az élvonalban, ehhez azonban még meg kell szereznie a szuperligás licencet.
A Román Labdarúgó-szövetség által bevezetett professzionális kritériumrendszer egyelőre felemás eredményeket hozott a hazai női labdarúgásban, amire egyébként számítani is lehetett, hiszen az olasz női fociban ehhez négy év kellett, pedig ott többnyire a világelithez tartozó labdarúgóklubok működtetik a női szakosztályokat.
A szakszövetség licencbizottsága várhatóan a következő hetekben fogja leközölni az élvonalban részt vevő klubok előzetes listáját, elképzelhető, hogy tovább csökken a szuperligás mezőny, ebben annyi vigaszunk lehet, hogy legalább Csík–Udvarhely pár­harcokból nem lesz hiány.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!