Hamis hírt közöltek az FK Csíkszeredáról, a klub cáfolt, a portál beismerte hibáját

Hamis hírt közölt az FK Csíkszeredáról a golazo.ro portál, azt állították, hogy az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) egy olyan panaszt tárgyal, amelyben sérelmezik, hogy egy kommentátor románul is kiejtette a csíkszeredai csapat nevét. A hírt átvette több román sportportál is, köztük a Pro Sport, a Gazeta Sporturilor és a Fanatic. Az FK Csíkszereda közleményben tételesen cáfolta az értesülést.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 4 perc
Hamis hírt közöltek az FK Csíkszeredáról, a klub cáfolt, a portál beismerte hibáját
Fotó: FK Csíkszereda

Később a golazo.ro elismerte tévedését. Mint írták: nem ellenőrizték az információt, amelyet egyébként a tévékommentátortól kaptak. Az alábbiakban változtatások nélkül közöljük az FK Csíkszereda közleményét.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

E hét elején a Gazeta Sporturilor honlap az FK Csíkszeredával kapcsolatos „hírt” közölt, a tőlük megszokott bombasztikus címmel: „Hihetetlen panasz a CNA-nál! Azzal vádolnak egy tévébemondót, hogy nemcsak magyarul ejtette ki a csapat nevét, hanem románul is”. A csapat természetesen a Futball Klub Csíkszereda… Amikor mi olvastuk a cikket, a Gazeta bértollnokai már dörzsölhették kezüket: hatvannál több magyarellenes, gyalázkodó hozzászólás sorjázott a cikk alatt, a szám azóta valószínűleg nőtt. A Gazeta a hírt a Golazo nevű honlapról vette át, s a történet azóta futótűzként terjed az interneten. Az alábbiakban klubunk pontosít az ügyben.

Egy: A Futball Klub Csíkszereda nem tett le panaszt az Audiovizuális Tanácsnál (CNA). Sőt, megtudtuk, hogy ilyen jellegű panaszt SENKI sem tett le, tehát akik ezt a hírt közölték, avagy minden ellenőrzés nélkül átvették, hazudtak. Ezúton is felszólítjuk a velünk kapcsolatos hazugság leközlőit, hogy állításukat vonják vissza.

Kettő: Klubunk hivatalos elnevezése Asociatia Futball Klub Csíkszereda. Ez az elnevezés van bejegyezve a csíkszeredai bíróságon, ez szerepel a CIS-ben (Certificat de Identitate Sportiva, azaz klubunk „személyi igazolványa”), ezen a néven tart nyilván minket a pénzügy (ANAF) is. Mi sem természetesebb, mint hogy egy újságíró, szakértő, bárki, aki rólunk beszél, ír, használja a csíkiak, szeredaiak, székelyek, piros-feketék stb. kifejezést is. Ám ezúton is hangsúlyozzuk: csapatunk neve Futball Klub Csíkszereda, amit nyugodtan lehet FK Csíkszeredának, FK-nak is rövidíteni. Tehát a nevünk NEM FK Miercurea Ciuc. Újra: mi sem természetesebb, mint hogy román ajkú emberek, intézmények (például a Román Labdarúgó-szövetség) azt az elnevezést is használják, hogy „FK Csíkszereda Miercurea Ciuc”. Ez természetes, jogos és érthető, mert Csíkszereda románul Miercurea Ciuc, és Romániában élünk, klubunk a romániai futball része. Ám ha valaki a sajtóban írásban vagy szóban az „FK Miercurea Ciuc” vagy „FC Miercurea Ciuc” kifejezéseket használja, az csorbítja klubunk jogait, szponzoraink érdekeit. A fenti kijelentésekre hozunk egy példát: a Rapid elnevezés mögé gyakorta odateszik a Bucuresti főnevet, mert a Rapid odavaló. De mit szólnának a Rapid vezetői, szurkolói, ha a romániai sportsajtó csak a Bucuresti vagy FC Bucuresti nevet használná, amikor a Rapid van a pályán? Érdekes egyébként, hogy az élvonalbeli FC Hermannstadt esetében nincsenek problémák, véletlenül sem olvasható a FC Sibiu kifejezés… Tudatában vagyunk annak, hogy a romániai sportsajtó egy része „click-bait” célzattal dob be magyar–román tematikájú cikkeket. Ám – mint jelen esetben –hazugságokkal magyar–román ellentéteket szítani szerintünk több mint felelőtlenség, bűn. Mindenesetre klubunk ezúttal is felszólít minden érintettet: használják helyesen klubunk nevét.

Három: Nagyon jól tudjuk, hogy az FK Csíkszereda elleni hangulatkeltés mögött főleg az van, hogy klubunk jelen pillanatban veretlenül vezeti a másodosztályt, és ez zavar bizonyos köröket. Nem először fordul elő, hogy klubunk magyarságát hangsúlyozva próbálják ellenfeleinket még jobban motiválni. Hozzátesszük: eddig ez nem sikerült, minden ellenfelünk korrekt módon, a pályán csapott össze velünk, és minden eddigi mérkőzésünk, ahogy illik, a futballról szólt. Meg vagyunk győződve, hogy ez így lesz a jövőben is.

Végezetül újra hangsúlyozzuk: klubunk büszke arra, hogy része a romániai labdarúgásnak, erőnkhöz, lehetőségeinkhez mérten megteszünk mindent, hogy segítsük a romániai labdarúgást. És igen, klubunk büszke arra is, hogy tevékenységünkkel erőnkhöz, lehetőségeinkhez mérten az erdélyi magyarságot, székelységet szolgáljuk.

Szondi Zoltán  
elnök, Futball Klub Csíkszereda 
2024. október 9.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!