Hirdetés

Egy hónap foci

Ma este a Németország – Skócia mérkőzéssel elkezdődik a 17. labdarúgó-Európa-bajnokság. A magyar csapat szombaton, a román válogatott hétfőn mutatkozik be a kontinenstornán.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 4 perc
Egy hónap foci
Edzésen a magyarok. Magasra tették a lécet Fotó: MTI

Tizenhetedik alkalommal indul útjára a labda az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által szervezett kontinensviadalon, az Európa-bajnokságon. A megmérettetés ma kezdődik a házigazda Németország skótok elleni nyitómeccsével, amelyet a müncheni Allianz Arénában játszanak. A bajor fővároson kívül kilenc másik városban rendeznek mérkőzéseket a július 14-i döntővel záródó Eb-n. A zárómeccsnek a berlini Olimpiai Stadion ad majd otthont.
A viadalra Olaszország címvédőként érkezik, Németország pedig a rendező jogán lesz ott a tornán, a többi 22 válogatott selejtezők során nyerte el a jogot a részvételre. Magyarország emlékezetes módon, a legutóbbi két szerepléssel ellentétben csoportelsőként biztosította helyét a mezőnyben, és negyedik Eb-jére készül. Románia szintén csoportgyőztesként utazhat, immár ötödik alkalommal.
Az Eb-k 1960 óta íródó történelme során Németország három alkalommal emelhette magasba a végső győztesnek járó serleget (kétszer még NSZK néven, 1996-ban pedig már egyesült Németországként). Szintén háromszoros győztesnek mondhatja magát Spanyolország, míg Olaszország és Franciaország két-két elsőséggel dicsekedhet. Rajtuk kívül csak egyszeres bajnokokat találunk. A futballnagyhatalomnak számító országokon kívül legutóbb Görögország tudott meglepetést okozni, ők 2004-ben nyertek, általános elképedésre.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Magyarország legjobb eredménye az 1972-es negyedik helyezés volt. Ez némileg csalóka, ugyanis 1976-ig négycsapatos tornákat rendeztek, csak ezt követően nőtt a létszám előbb nyolcra, majd tizenhatra, hogy aztán 2016 óta 24 csapattal rendezzék a kontinensviadalt.
Ez az évszám egybecseng a magyar válogatott újkori felemelkedésének kezdetével. 2016-ban elképesztő pillanatokat élhettek át a meggypiros mezesekért szorítók milliói. Magyarország csoportgyőztesként, veretlenül, a későbbi győztes Portugáliát is megelőzve jutott tovább csoportjából. A nyolcaddöntők során aztán Belgium nagy falatnak bizonyult Bernd Storck együttese számára. A 2020-as (a megrendezés dátuma szerint 2021-es) Eb-n a magyarok igazi halálcsoportba kerültek, a Portugália, Németország és Franciaország trió mellett mégis az utolsó pillanatokig versenyben voltak a továbbjutásért. Románia, Magyarország mellett, társrendező volt a legutóbbi kontinenstornán, ám a részvételt nem tudta kiharcolni, pótselejtezőn elbukott.
A nyitómérkőzést ma, 22 órától Németország Skócia ellen vívja, a magyarok szombaton délután Svájc ellen, a románok hétfőn Ukrajnával szemben debütálnak. A kontinenstorna mérkőzéseit a PRO TV és az M4 Sport csatorna közvetítik, ám utóbbi esetében a határon túliaknak számítaniuk kell a geokódolásra.
A magyar és a román válogatott mérkőzéseit a csíkszeredai városháza szervezésében óriáskivetítőn követhetik majd az érdeklődők a megyeszékhely központjában, a Majláth Gusztáv Károly tér és a Petőfi Sándor utca találkozásánál.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!