Hirdetés

Brazil és görög focis az FK-nál

Két játékost igazolt a téli szünetben az FK Csíkszereda, egyet a női, egyet pedig a férfi labdarúgócsapathoz. A fiúk a felsőházi rájátszásba jutnának, míg a lányok a dobogón szeretnék zárni az idényt.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 5 perc
Brazil és görög focis az FK-nál
Először játszik európai csapatnál Francisco Anderson de Jesus dos Santos – avagy Anderson Ceará Fotó: FK Csíkszereda / Pál Zoltán

Nem változott sokat az FK Csíkszereda női és férfi labdarúgócsapatának a kerete a téli pihenő alatt, a szezon eleji célkitűzések is megmaradtak – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a klub elnöke. Szondy Zoltán közölte, egyik gárdánál sem volt szándék a keret erősítésére, ám mégis igazoltak két focist: egyet a női, egyet pedig a férficsapathoz. Utóbbihoz van visszatérő focis is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Szabadon igazolták

A 24 éves brazil Francisco Anderson de Jesus dos Santos – avagy Anderson Ceará, ahogyan a labdarúgásban ismert – középpályás, aki az FK Csíkszereda törökországi edzőtáborozásán csatlakozott a csapathoz. A 176 centiméter magas játékos a Santos neveltje, 2020-tól játszik a felnőttek között, és csak brazil csapatokban focizott, többnyire alacsonyabb osztályokban, ám nevelőegyesületének egy Brazil Kupa-találkozóján 73 percet a pályán volt. A Santos FC egyébként a dél-amerikai ország egyik legnevesebb klubja, a csapat nyolcszoros bajnok, egyszer nyerte meg a Brazil, háromszor a Libertadores, kétszer az Interkontinentális, egyszer a Dél-amerikai Recopa és egyszer a Conmebol Kupát.

– Mivel Jebari sérüléssel küzdött, az ő pozíciójára igazoltuk Andersont. Szerencsénkre Jebari meggyógyult, így gyakorlatilag két jó képességű középpályásunk is van

– mondta Ilyés Róbert. Az FK Csíkszereda edzője hozzátette, kissé nehézkes még a kommunikáció közte és Anderson között, mivel a brazil csak portugálul és nagyon keveset angolul beszél, de pozitívan értékelte, hogy a játékos hamar beilleszkedett a csapatba.

– Nem szeretek videóelemzést követően focist igazolni, de Anderson bevállalta, hogy Európába utazik, ahol egyébként sosem volt, eljött a törökországi edzőtáborba, és meggyőzött – tette hozzá Ilyés. A klubelnök ugyanakkor közölte, szabadon igazolható volt Anderson, az átigazolásokkal foglalkozó Transfermarkt internetes portál háromszázezer euróra becsüli a brazil értékét.

Visszatért az FK Csíkszereda csapatához Salvatore Marrone is, immár másodszor.

A fiatal focis 2020 telén a FCSB II-től érkezett először az FK-hoz, ahonnan 2022 nyarán a FC Voluntari-hoz távozott, ám az év végén visszatért a piros-feketékhez. Tavaly januárban az UTA-hoz távozott Marrone, ahol megsérült és az aradiaktól újra Csíkszeredába költözött, Szondy Zoltán szerint a tavaszi idényben már számítanak rá, hiszen teljesen felépült.
Dezamits Dominik is új név lesz a szurkolók számára, ám a 20 éves védő már az ősztől Csíkszeredában van.

– Egy sérülést követően érkezett hozzánk Dezamits rehabilitációra, most felépült, és a tavaszi idényben a csapatunknál marad – mondta Szondy Zoltán.

A védő a Szombathelyi Haladás neveltje, az elmúlt idényben a Mosonmagyaróvár és a Paks II. csapatában játszott, utóbbi klubtól érkezett a megyeszékhelyre.


Az FK Csíkszereda számára hétfőn 17 órakor az FC Argeș elleni hazai meccsel indul a tavaszi idény.

– A hargitafürdői és a beleki edzőtáborozás jól sikerült, remek a csapatszellem, és a felkészülés alatt kiválóan teljesítettek a játékosok. Négy találkozónk van az alapszakaszból még, a jelen állás szerint úgy gondolom, tíz pont elég kellene legyen ahhoz, hogy a felsőházi rájátszásba jussunk – mondta Ilyés Róbert. A vezetőedző ugyan három sikerre és egy döntetlenre számít, ám a klub elnöke azt mondta, mind a négy meccset meg szeretnék nyerni.

Tengerpartról a hegyekbe

FK Csíkszereda / Pál Zoltán

Két éve játszik a román felnőtt női bajnokságban Androniki Michalopoulou, aki a Konstancai Farul csapatától érkezett az FK Csíkszeredához.

– A 25 éves, kétszeres görög válogatott gyakorlatilag négy poszton is bevethető – közölte Kollár Péter. Az FK Csíkszereda női csapatának edzője szerint Niki mind a jobb, mind a bal oldalon csatárként és védőként is használható, hamar felvette a csapat játékstílusát és gyorsan illeszkedett be a csapatba. A görög focis 2014 és 2021 között szülőhazájában játszott, majd egy idény erejéig a lengyel Medyk Konin csapatát erősítette. A 2022/2023-as idényt a Bukaresti Carmennél töltötte, amellyel a harmadik helyen zárta a pontvadászatot, majd miután a fővárosi csapat megszűnt, a Konstancai Farulhoz igazolt.

Az FK Csíkszereda női csapata hat hete itthon kezdte meg a felkészülést a tavaszi idényre, a gárda egy hetet edzőtáborozott Csákváron, ahol két magyarországi csapattal, a Komárom és Szekszárd együtteseivel játszott barátságos meccset.

– Az alapszakaszból mindössze egy meccs van még hátra, március 3-án Besztercére utazunk. Fontos a találkozó, hiszen a Farul és a Gloria is 23 pontos, akárcsak mi, és az utolsó fordulóban dől el, hogy melyik helyen zárjuk az alapszakaszt. Célunk továbbra is a bajnokság végén a dobogó első két helyén végezni – mondta Kollár Péter.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!