A nehéz helyzeten változtatnának

Évtizedes múltra visszatekintő probléma megoldását tűzték ki célul a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület és a CJA Hargita – Székelyudvarhelyi Játékvezetői Kollégium illetékesei. A labdarúgó-játékvezetők kevesen vannak, és akik vannak, azok idősek. Mindennek megoldására toborzót és képzéseket indítanak.

Vlaicu Lajos
A nehéz helyzeten változtatnának
Elhivatott és lelkes személyeket várnak a képzésre Fotó: FK Csíkszereda

A Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület (HMLE) játékvezetői tanfolyamot indít, amelyre még a héten lehet jelentkezni a Megyei Játékvezetői Kollégium közösségi oldalán. A megyében évek óta küzdenek játékvezető-hiánnyal – a felnőtt- és ifjúsági bajnokságokban az elmúlt években folyamatosan növekedik a csapatok száma. A bírói hármasok hétvégenként több mérkőzést is kénytelenek vezetni, amely logisztikát igényel. – A kis bírói létszám ellenére mindig sikerült elég játékvezetőt küldeni a mérkőzésekre. Az eddigi képzések száma viszont nem bizonyult elegendőnek, és ezért igyekeztünk átszervezni a képzésre való toborzást, a képzéseket korszerűsíteni, színesebbé tenni, több mentorálást bevezetni az újak esetén, megelőzve a lemorzsolódást – részletezte Bálint Attila, a megyei Játékvezetői Kollégium elnöke. 
Mint mondta: elérkezett az idő, hogy változtassanak és a játékvezetői állományt új tagokkal frissítsék, illetve több képzést tartsanak. Éppen ezért első körben a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület játékvezetői tanfolyamot indít, amelyre jelentkezni lehet szeptember 29-ig. Az új tagok sikeres vizsgát követően akár már az őszi fordulókban kipróbálhatják magukat. A tanfolyam ingyenes, fiúkat és lányokat egyaránt várnak, akik betöltötték a tizenötödik életévüket, jelentkezhetnek a HMLE-nél. A tanfolyamot Feleki Gellért, 3. Ligában szereplő és a 2. Liga kapujában álló játékvezető tartja, aki a Next Generation nevű program tagja és az állandó felkészítői által az egyik legjobb tudást tudja nyújtani a frissen indulók számára. A képzés során a jelentkezők megismerkednek a labdarúgás játékszabályaival, gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt, alapszintű fizikai tesztet kell teljesíteniük és a képzés végén írásbeli vizsgán kell bizonyítaniuk elméleti alkalmasságukat. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Bálint Attila szerint: van egy enyhe szakadás a Hargita megyei labdarúgásban, ami a játékvezetőket illeti. Gyakorlatilag hiányoznak a húszas éveikben járó sípmesterek. A többségük tanulmányok, külföldi munkavállalás miatt hagyta abba. Sőt, a világjárvány is hozzájárult a kialakult helyzethez.  

– Jelenleg 40 és pluszos játékvezetők alkotják a Hargita megyei játékvezetői magot. Kinevezésemmel elsősorban elkezdtük a toborzást, sikerült is néhány fiatal főként labdarúgót beszervezni, de újak érkezését is várjuk

– mondta Bálint. Hozzátette: elsősorban a játékvezetők számára is hobbi tevékenységről van szó, természetes plusz jövedelemforrásként is beszélhetünk róla, hiszen a bírói hármas mérkőzések után fizetséget kap. 

– Az egész megyére csak a felnőttbajnokságban összesen 35-40 játékvezetőre van szükség minden hétvégén, ezt le tudtuk fedni, de elég sok fejtörést okoz a hétvégék szervezésében. Ugyanakkor az országos ifjúsági bajnokságban is rengeteg lehetőség várja azokat a kezdő játékvezetőket, akik komoly hozzáállást tanúsítanak a szakma iránt. Függetlenül attól, hogy ez most egy nehezebb időszaka a játékvezetői kollégiumnak, mégis olyan emberek, fiatok jelentkezését várjuk, akik komolyan gondolják szándékukat és éreznek elhivatást a szakma iránt

– ismertette a megyei labdarúgó-játékvezetői körképet Bálint Attila.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!