Két ezüstérmet szereztek a magyar sportolók, Romániának is jutott egy bronzérem

Várni kell még az első magyar aranyéremre Párizsban, hiába volt ehhez közel Milák Kristóf és a férfi kardcsapat, „csak” az ezüstérem volt az osztályrészük. Az úszás királyszámában 100 méteres gyorsúszásban David Popovici bronzérmet szerzett.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 6 perc
Két ezüstérmet szereztek a magyar sportolók, Romániának is jutott egy bronzérem
Szépen csillog az ezüst is. Megdolgozott érte a magyar kardcsapat Fotó: MTI

Magyar és román szempontból nagy érdeklődéssel várták az olimpiai játékok szerdai napját, mindkét küldöttség bízott az éremszerzésben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A magyarok elsőként férfi cselgáncsban vártak érmet Tóth Krisztiántól, aki a 90 kilósok között Tokióban bronzérmet szerzett. Ezúttal viszont már az első fordulóban búcsúzott, miután román ellenfelétől, Creț Alextől vereséget szenvedett. A román fiú a következő körben már vesztesen hagyta el a tatamit. A szerda reggelt ugyanakkor a triatlonosok küzdelmével kezdődött, miután a Szajna vize annyira tisztult, hogy versenyt lehetett rendezni. A magyar sportolók nem tudták megismételni tokiói eredményeiket.
A magyar férfi kézilabdások Norvégiától elszenvedett drámai – utolsó másodperces – vereségét (26-25) követően a medencében Kós Hubert mutatta meg, hogy miért ő a 200 méteres hátúszás favoritja, és két könnyed úszással első helyen jutott be a csütörtök esti fináléba. Ezután léptek pástra a férfi kardozók.

A negyeddöntőben és az elődöntőben is hatalmas csatát láthattunk Szilágyi Áronéktól, akik előbb Olaszországot, majd Iránt verték meg, és készülhettek az esti fináléra Dél-Korea ellen.

A döntőben a hetedik asszóig fej fej mellett haladtak a felek. Ekkor a koreaiak cseréltek és simán 5-0-ra nyerték a következő csörtét. Innen már nem volt visszaút, bár utolsó emberként Szilágyi mindent megpróbált, de végül 45-41-re nyertek a koreaiak. A magyar válogatott kiváló teljesítményének végül ezüstérem lett a jutalma.
Közben az úszóaréna arra várt, hogy 200 méter férfi pillangóúszásban eldőljön: Milák Kristóf vagy a hazaiak nagy kedvence, Leon Marchand lesz a győztes.

Milák a döntőben a táv háromnegyedénél fél testhosszal vezetett, de az utolsó fordulónál a delfinezést követően a francia robbantott és klasszis hajrával megelőzte Milákot.

Utóbbi a 100 méteres pillangóúszásban próbálkozhat arany érmet nyerni, a francia klasszus alig fél órával később a 200 m mellúszás döntőjét is megnyerte. A nap zárásaként az úszás királyszáma, a férfi 100 méteres gyorsúszás döntője következett. Németh Nándor és David Popovici is bízott az éremszerzésben. A kínai Pan Csan-let nem lehetett megverni, aki világcsúccsal lett első, de dobogó többi fokáért Kyle Chalmers, David Popovici és Németh Nándot között hatalmas csata volt. Az ausztrál 47.48-as idővel a második lett, egy századdal megelőzve Popoviciot és kettővel Némethet. 
A romániai sportolók közül íjászatban Amaistroiaie Madalina sikerrel vette az első két fordulót és bejutott a negyeddöntőbe, míg evezésben a férfi és a női kormányos nélküli kettes és a női könnyűsúlyú kétpárevezős egység döntőbe jutott.
Az erdélyi magyarok szempontjából az asztaliteniszező Szőcs Bernadett meccsét várta mindenki izgatottan az osztrák Sofia Palcanova ellen. Berni viszont nem tudta legyőzni „mumusát”, akivel párban együtt játszik. Az osztrák negyedik egymás elleni meccsüket is megnyerte, sima 4–0-val. Ugyanakkor Póta Georgina is búcsúzott az olimpiától miután 4–2-re kikapott dél-koreai ellenfelétől.

Román éremesély 
Négy evezős – női és férfi kétpár, női és férfi kormányos nélküli négyes – egység is döntő futamban indul csütörtök délelőtt a románok közül. Jó eséllyel David Popovici után újabb érmet szerez a román küldöttség. A magyar sportolók közül minden szem az ökölvívó Kovács Richárdra szegeződik, aki negyeddöntőben lép szorítóba, illetve Kós Hubertre, aki az arany éremért szál vízbe 200 méteres hátúszásban.
Csapatsportágakban a magyar női kézilabdások az eddig bukdácsoló spanyolokkal játszanak, míg férfi vízilabdában a románok a horvátokkal, míg a magyarok a japánokkal meccselnek.

Román és magyar sportolók programja
Evezés: férfi egypár, elődöntő: Chiruta Mihai (10.50); férfi nyolcas, vigaszág: Románia (11.20); női kétpárevezős, döntő: Bodnar Ancuta/Radis Simona (11.30); férfi kétpár, döntő: Cornea Andrei Sebastian/Enache Marian Florin (11.42); női kormányos nélküli négyes: Románia (11.54); férfi kormányos nélküli négyes: Románia (12.06).
Cselgáncs: férfi 100 kg: Vég Zsombor – Kukolj Aleksandar (11.48).
Úszás: női 200 m hát: Szabó-Feltóthy Eszter, Molnár Dóra (12.00); férfi 50 m gyors: Szabó Szebasztián (12.18); férf 200 m vegyes: Zombori Gábor (12.47); női 4x200 m gyorsváltó: Magyarország (13.05).
Lövészet: női 50 m sportpuska: Mészáros Eszter (13.00).
Kézilabda, női: Magyarország – Spanyolország (15.00).
Ökölvívás: női 66 kg: Hámori Anna Luca – Williamson Marissa (17.18); férfi 63.5 kg, negyeddöntő: Kovács Richárd – Oumiha Soflane (18.38).
Vízilabda, férfi: Románia – Horvátország (20.30); Magyarország – Japán (22.05).

Csütörtöki döntők (18 aranyérem)
Atlétika: 20 km férfi gyaloglás (8.30); női 20 km gyaloglás (10.20).
Lövészet: férfi 50 m sportpuska (10.30).
Evezés: női kétpár (11.30); férfi kétpár (11.42); női kormányos nélküli négyes (11.54); férfi kormányos nélküli négyes (12.06).
Vitorlázás: férfi skiff (15.43); női skiff (16.43).
Cselgáncs: férfi 100 kg (18.00); női 78 kg (18.18).
Szlalom kajak-kenu: férfi kajak (18.30).
Torna: női egyéni összetett (19.15).
Vívás: női tőr csapat (21.30).
Úszás: női 200 m pillangó (21.30); férfi 200 m hát (21.38); női 200 m mell (22.11); női 4x200 m gyors (23.03).



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!