Hatodik olimpiáján szerepel Novák Károly Eduárd

Bő két héttel az olimpia után ismét fellobbant a láng Párizsban, ezzel megkezdődött a XVII. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye, amely jövő vasárnapig tart. A rendezvényen pénteken bemutatkozik Novák Károly Eduárd, aki a hatodik olimpiáján vesz részt.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 3 perc
Hatodik olimpiáján szerepel Novák Károly Eduárd
Tokió után erőt merített a folytatásra Novák Károly Eduárd Fotó: Eduárd Novák / facebook

A szerda esti, remek hangulatú, formabontó megnyitót az ötkarikás játékokhoz hasonlóan nem stadionban, hanem a Concorde téren és a híres párizsi sugárúton, a Diadalívtől induló Champs-Elysées-n rendezték – az ideiglenes arénában 35 ezren, azon kívül még néhány ezer néző üdvözölte a sportolókat és kísérőiket. A rendhagyó helyszínnel a házigazdák arra is fel akarták hívni a figyelmet, hogy a világ kisebb és nagyobb városait nem a fogyatékkal élőkre gondolva tervezték, ezért a jövőben tenni kell azért, hogy ezek az emberek is egyenlő eséllyel élvezhessék a mozgás, helyváltoztatás szabadságát.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A szervezők szándéka az volt, hogy elgondolkodtassák a nézőket az egész estén átnyúló, Paradoxon, a viszálytól az egyetértésig című színes műsorral, amelyben két csoport történetét mutatták be több felvonásban, több száz szereplő, köztük tizenhat fogyatékkal élő segítségével. A történet arról szólt, hogy kreativitással hogyan lehet hidat építeni az egymástól távol álló társadalmi csoportok között, és együtt, egymásért, befogadóan, nem pedig egymás ellen, kirekesztően gondolkodni. A zenés-táncos programban főszerepet játszott a tér közepén magasodó obeliszk is, amelyet többször is fényfestéssel keltettek életre, rendkívül látványosan.

A versenyszámok már csütörtökön elkezdődnek, a honi sportkedvelőket viszont a pénteki nap érdekli, amikor a 48 esztendős, hatodik olimpiáján részt vevő, Novák Károly Eduárd megkezdi a versenyzést. 

– A körülmények egyáltalán nem kedveztek nekem: mindent feladtam, amit az elmúlt években felépítettem, nem edzettem, és felszedtem néhány kilót. Ráadásul egyre több félig fogyatékkal élő sportoló jelent meg az én kategóriámban, amelyben eddig főként protézises sportolók versenyeztek. Ennek következtében a kvalifikáció nagyon nehéz volt.

Nagyon nehéz évem volt, folyamatosan dolgoznom kellett a fizikai állapotomon, meg kellett találnom a költségvetést, amely biztosítja a felkészülésemet, és szükségem volt egy technikai stábra. De sikerült.

Rengeteg kétségem volt afelől, hogy eljutok-e idáig, de továbbra is követtem a célomat. Bíztam magamban, hogy újra elérhetem a kívánt eredményeket. Ez az év sok áldozattal járt. Majdnem tíz hónapig nem voltam otthon, távol voltam a családomtól, szállodákban éltem, mindig a felszereléssel a bőröndben, edzőtáborok, e-mailek, telefonok és nehéz helyzetek között. Remélem, hogy újabb érmet szerzek Romániának – fogalmazott Novák Ede, aki a 2008-ban Pekingben (országúti LC2) ezüstérmet, négy évre rá Londonban egy aranyérmet (pályakerékpár C4) és egy ezüstérmet (országúti C4), míg Tokióban egy ezüstérmet (pályakerékpár C4) szerzett.

A csíkszeredai sportoló, aki korábban sportminiszter is volt – sőt miniszterként szerzett ezüstérmet Tokióban – pénteken kezdi meg a versenyzést először a pályakerékpárban az 1 kilométeres számmal, majd szombaton a 4 kilométeres üldözéses számban áll rajthoz.

Az országúti verseny időfutam számát szeptember 4-én, míg a mezőnyversenyt szeptember 6-án rendezik.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!