Hirdetés

Birkózóakadémia Sóvidéken?

Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, Németh Szilárd nagy reményeket fűz a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiához, amely kinevelheti a Lőrincz testvérek utódait is. Németh szerint Sóvidékre is birkózóakadémiát terveznek.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 3 perc
Birkózóakadémia Sóvidéken?
Illusztráció Fotó: David Mark, Pixabay

Az egyre jobb birkózóeredményekről beszélgetett Németh Szilárd kormánybiztossal, a Magyar Birkózók Szövetsége elnökével és Bálint Zoltánnal, a magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetőjével Csinta Samu újságíró a 32. Tusványos Buzánszky Jenő Sportteraszán, a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közös sátrában.
A közelmúlt remek eredményeinek számba vétele mellett Németh Szilárd arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években a sportág hatalmas egyéniségei vonultak vissza, mások mellett a Lőrincz testvérek, az olimpiai bajnok, világbajnok, négyszeres Európa-bajnok Tamás és az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok Viktor vagy a világbajnok Kiss Balázs. Mint a szövetség elnöke elmondta: az ő utánpótlásukat is hivatott biztosítani a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia.
„Nagy megtiszteltetés és nagy feladat nekünk, hogy a Magyar Birkózók Szövetsége Magyarkanizsának szavazott bizalmat a határon túli magyar akadémia megalapítására” – fogalmazott Bálint Zoltán, aki elmondta azt is, hogy már a jugoszláv időkben is neves birkózók képviselték a magyarságot, és most is Szerbia birkózó érmeinek 25–30 százalékát a magyar nemzetiségű birkózók szerzik. Ugyanakkor az akadémián is vegyes a nemzetiségi összetétel, a fiatalok 30–40 százaléka szerb nemzetiségű birkózó – igaz, nekik is meg kell tanulniuk beszélni magyarul.
Felvetődött az a kérdés is: mikor lesz Erdélyben is magyar birkózóakadémia? „Erősen dolgozunk rajta, de most a gazdasági helyzet jóval nehezebb, mint pár éve, amikor a Vajdasági Birkózó Akadémiát alapítottuk, most forráshiány nehezíti a folyamatot” – világított rá a problémákra Németh Szilárd.

– De a tervek már készülnek, a Sóvidéken szeretnénk létrehozni az akadémiát.”


Szó esett arról is, hogy a határon túli akadémiának alapvetően nem az a célja, hogy a magyar válogatottnak neveljen versenyzőket, vagy Budapestre „csalja” majd a vajdasági tehetségeket, hanem a helyben boldogulásuk a cél, és egyébként is etikai kérdéseket vetne fel az ottani akadémisták esetleges tömeges honosítása is.
Ugyan neveket nem szeretett volna mondani Németh Szilárd, amikor a jelenlegi legnagyobb magyar birkózótehetségekről kérdezték, mégis kiemelte a 23 esztendős világbajnoki bronzérmes Losonczi Dávidot, aki elmondása szerint rendkívüli tehetséggel és érettséggel birkózik.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!