Hirdetés

Az első erdélyi magyar érem Romániának

Sorozatunk egy-egy olimpia fontosabb momentumaira tekint vissza az első athénitől (1896) a tokiói (2021) ötkarikás játékokig, kiemelve a több mint kétszáz erdélyi magyar és székely sportoló rendkívüli eredményét. Ma az 1960-as római nyári olimpiát mutatjuk be.

Becze Zoltán
Becsült olvasási idő: 6 perc
Az első erdélyi magyar érem Romániának
Balázs Jolán (középen) Rómában lett először olimpiai aranyérmes

A római olimpia volt Jeney László negyedik olimpiája, aki két mérkőzésen védett: a belgák elleni 9–4-es és a franciák elleni 11–3-as győzelemmel végződő találkozón. A magyar csapat az utóbbi hét olimpia leggyengébb teljesítményével bronzérmes lett, így a négy olimpiát megjárt kolozsvári sportoló két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta pályafutását.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A római olimpián három olyan sportoló is letette névjegyét, aki 1999-ben elnyerte az Évszázad sportolója címet. Az ökölvívó Cassius Marcelius Clay olimpiai aranyat nyert a 81 kilogrammos súlycsoportban, majd négy év múlva a profik gyémántköves világbajnoki övét is elhódította, amelyet tíz alkalommal védett meg már Muhhamad Ali néven.
Dawn Fraser ausztrál úszónő az olimpiák történetében elsőként védte meg a négy éve hazai környezetben nyert címét. Mint ahogy az orosz tornásznő, Larisza Latinyina is elsőként duplázott a torna női egyéni összetettben.
Magyarország hat arany-, nyolc ezüst- és hét bronzéremmel hetedikként végzett az éremtáblázaton, 153 olimpiai ponttal ötödikként a nemzetek ponttáblázatán. Utoljára lépett pástra a kardcsapat aranyhármasa (Gerevics, Kovács, Kárpáti). Itt nyerte, túl az ötvenedik évén, tizedik olimpiai érmét és hetedik olimpiai aranyérmét a már 1932-ben is szereplő Gerevics Aladár.

Az első erdélyi magyar érem Romániának
Nagy Imre (középen) csapatban és egyéniben is érmet szerzett

Itt lett első ízben győztes az egyéni és a csapatversenyben is a magyar öttusacsapat. Németh Ferenc első, Nagy Imre második és a fiatal titán, Balczó András negyedikként zárta az egyéni versenyt.
1998 augusztusában részt vehettem a Magyar Olimpiai Akadémia meghívottjaként – olimpiai bajnokok és TF-professzorok társaságában - egy kéthetes görögországi olimpiai tanulmányúton, amelyből egy hetet a Nemzetközi Olimpiai Akadémián, az ókori játékok egykori helyszínén, Olympiában töltöttünk. Itt mesélte Nagy Imre olimpiai bajnok az alábbi történetet: „1957 tavaszán egy nemzetközi versenyt rendeztek Bukarestben. A forradalom miniszterelnökét, a politikus Nagy Imrét ekkor Snagovon őrizték Valter Roman (Neulander) – Petre Roman édesapja – és elvtársai. Minden öttusaverseny nyitónapján a versenyzők kihúzzák a nyitószámban a lovaglásban részt vevő lovakat. Engem másodiknak írtak ki, és – milyen a sors – kihúztam a Snagov nevű lovat. Úgyhogy a nagy versenytáblán sokáig az állt: 2. Nagy Imre – Snagov. Érdekes volt. Én nem szóltam. Lelovagoltam a távot, ám mikorra a rendezőknek a pontszámomat is oda kellett írniuk, akkor a Snagov helyett már az ország, Ungaria szerepelt.Valaki szólhatott.”
Balázs Jolán rekordjai
Románia három arany-, egy ezüst- és hat bronzérmével a tizenegyedik helyen végzett. Első ízben nyert erdélyi magyar sportoló olimpiai aranyérmet Románia színeiben. Balázs Jolánról van szó, aki a két olimpia alatti időszakban nyolcszor javította meg a világrekordot 1,75 méterről 1,85-re.
Balázs Jolán két nappal később utazott a versenyek színhelyére, mint a romániai olimpiai delegáció. Ugyanis az történt, hogy a román belügyi hatóság, edzőjének, Sőtér Jánosnak megint nem adta ki az útlevelét, nem rendezték a vízumot. A huszonhárom éves világsztár személyesen ment a kommunista párt központi bizottságához és személyesen beszélt Gheorghe Gheorghiu Dej RMP-főtitkárral. „Megmondtam neki – mesélte nekem egy interjúban –, hogy nem tudok egy olyan országot képviselni, amelyik nem bízik meg bennünk, bennem és edzőmben, Sőtér Jánosban. Ez péntek délután történt. Hétfő délben már az iratok birtokában utazhattunk Rómába.” Itt egyedi módon, olimpiai rekorddal, tizennégy centit verve a második helyezettre nyerte meg első olimpiai aranyérmét. A második és a harmadik helyezetteknek, a lengyel Jozwiakowskának és a brit Shirley-nek már a 171 centimétert is csak a harmadik próbálkozásból sikerült átugornia. Balázs Jolán egyből vitt minden magasságot 181 centiméterig, majd harmadik kísérletre a világ- és olimpiai rekord 185 centit is.

Az első erdélyi magyar érem Romániának
Vámos Zoltán (213-as rajtszámmal) győzött az 1500 méteres síkfutásban

Az ugyancsak temesvári születésű atléta, Vámos Zoltán megnyerte az 1500 méteres síkfutás harmadik elődöntőjét, és a kilencsportolós döntőben ötödikként futott be: 3.40:00 idővel.
Legjobb olimpiai eredményét érte el a romániai vízilabdacsapat is. Ha négy éve egy százszázalékosan erdélyi magyar sportolókból álló csapat képviselte a román színeket, öt magyar játékos kintmaradásával most így festett a kezdőcsapat: Ștefănescu, Badita, Zahán, Blazsek, Szabó, Grintescu, Kroner. Nos, a csapat négy győzelemmmel (4-1 Japánnal, 5-0 az Arab Emírségek, 5-4 a hollandokkal, 6-4 az amerikaiakkal), egy döntetlennel (3-3 a németekkel) és két vereséggel (3-4 a későbbi győztes olaszokkal, 2-3 a szovjetekkel) ötödikként zárta a római játékokat. Szabó Sándor, aki időközben feleségül vette Orbán Olga vívónőt, az olaszok és az arabok ellen volt eredményes.
Az Aradon született Kurecska István Veress Károllyal nyert több országos bajnoki címet az olimpia előtti években az evezősök kormányos nélküli kettes hajójában. A szakszövetség szédszedte az aranypárost. Ám Griffel Györggyel és a kormányos M. Rogerrel is hatodik helyen zárta a kormányos kettes versenyt.
Kitűnően szerepelt a kolozsvári Rohonyi László a kardcsapat egyéni versenyben. Simán túljutott a selejtezőcsoportból. A negyeddöntős csoportját is másodikként (a későbbi győztes Kárpáti Károly után) zárta három győzelemmel úgy, hogy a direkt asszóban 5-2-re legyőzte a hatszoros olimpiai bajnokot. Az elődöntőben ötödikként végzett úgy, hogy legyőzte a későbbi negyedik Arabót, kétszer veszített 5-4-re a későbbi bronzérmes Ferrari és Zabloczky ellen, így nem került a nyolcas nagy fináléba, de a 9-10. helyen zárta a versenyt.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!