Üveggyöngyvarázs

Fazakas Bea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Üveggyöngyvarázs
Nagy Péter Fotó: László F. Csaba

Augusztus 5–7. között szervezik meg az Üveggyöngyvarázs elnevezésű Tudományos Fesztivált Csíkszeredában, a Mikó-vár udvarán és a Csíki Moziban. A programok során a kvantumfizika lírai megközelítését, a fény hullámelmélete és a népdalok közötti kapcsolatot, kvantumszínházat és a földönkívüli élet lehetőségét is taglalják majd az előadók.
Nagy Péter szervező lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az esemény célja a tudományos ismeretterjesztés, e köré épül minden kisebb-nagyobb programpont. A fesztiválon jelen lesz dr. Barabási-Albert László hálózatkutató is.

– Más műfajokat is összekapcsoltunk a tudománnyal, így lesz színdarab, művészeti program, zene és szavalás is része az eseménynek, amelyet varázsnapnak is nevezünk, Üveggyöngyvarázsnak. Így született meg a zenés-tudományos-bábszínház, a bolygóközi utazás gyermekeknek, Koppenhága kvantumszínház, az univerzum versei előadás is

– részletezte a szervező. Tudományos alapokra megírt drámát láthatnak a jelenlévők, a tudományos-verses program során színészek szavalnak, ekkor művészek megalkotják azt, hogy számukra mit üzen az adott vers, sőt a mesterséges intelligencia is bekapcsolódik az értelmezésbe.
A fesztivál központi része a Kozmikus csend elnevezésű előadás, amely során a tudomány és zene nyelvén esik szó a földönkívüli életről. A fesztiválbérlet 50 lej, a napijegy 20 lejbe kerül, de akik csak a gyermekprogramon vesznek részt, azoknak ingyenes a részvétel. A jegyek a Csíki Mozi melletti jegyirodában, vagy az előadások napján a helyszínen is megvásárolhatók.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!