Hirdetés

Útépítésről és védett, anonim drogprevenciós platform létrehozásáról döntöttek

Megszüntetnék Hargitafürdő zsákutca-jellegét – hangzott el a megyei önkormányzat csütörtöki közgyűlésén, amikor elfogadták Hargita Megye Tanácsa és a csíkcsicsói önkormányzat társulását a piricskei községi út építésére. Ezenkívül napirenden volt a megyei kábítószerügyi cselekvési terve és a megye ifjúsági stratégiája is.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Útépítésről és védett, anonim drogprevenciós platform létrehozásáról döntöttek
Illusztráció Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Több mint ötven napirendi pontot tárgyaltak meg az önkormányzati képviselők a megyei közgyűlésen, elfogadták valamennyi előterjesztett határozattervezetet.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A testület elfogadta Hargita Megye Tanácsának és Csíkcsicsó Község Helyi Tanácsának társulását, hogy megépítsék a piricskei községi utat.  Elhangzott:

a tervezett beruházással az a céljuk, hogy szüntessék meg Hargitafürdő zsákutca-jellegét,

és a településről távozó forgalmat a piricskei útra irányítsák. Azt remélik, így több rendezvények adhat otthont Hargitafürdő.
Ugyanakkor jóváhagyták a megyei kábítószerügyi cselekvési tervet a 2022–2026-os időszakra, drogteszteket és egyéb eszközöket vásárolnak a városok rendőrségei számára, illetve létrehoztak egy belső munkacsoportot, amely több tájékoztató, felvilágosító kampányt szervez majd azzal a céllal, hogy megfékezzék a tudatmódosító szerek használatát. Ehhez kapcsolódóan elkészítenek egy online, védett platformot, amely lehetőséget kínál anonim bejelentések megtételére, így amennyiben valakinek tudomása van kábítószer-kereskedőkről a környezetében, biztonságos körülmények között jelentheti azt.

A tudatmódosító szerek használata elleni programokat még az idén elkezdik,

így vállal részt a megyei tanács az illetékes hatóságokkal együtt abban a küzdelemben, hogy a kábítószer-kereskedők kézre kerüljenek – hangzott el a közgyűlésen.
Az ülésen ugyanakkor megszavazták Máréfalva, Szentábrahám, Korond, Etéd, Csíkkozmás, Csíkszentmihály, Csíkszentgyörgy, Csíkszentkirály, Csíkcsicsó, Gyergyószárhegy, Borszék, Gyergyócsomafalva, Gyergyóalfalu, Gyergyóremete, Gyergyóújfalu és Gyergyóditró önkormányzatainak a jövedelemadó visszaosztásából finanszírozott támogatásokat, amelyet járda- és útépítésre, illetve korszerűsítésre, iskolafelújításra, gáz-, csatorna- és vízhálózat létrehozására költhetnek. Ezzel a megyei tanács kiegészítő forrást biztosít több európai uniós támogatásból finanszírozott beruházás kivitelezésére.
Emellett jóváhagyták Hargita megye ifjúsági stratégiáját a 2023–2030-as időszakra, illetve

elkezdik a vízhálózat bővítését a Siménfalva községhez tartozó Székelyszentmihályon és Bencédben,

a beruházás jelentős részét a megyei tanács finanszírozza. Ugyancsak a csütörtöki ülésen fogadta el a közgyűlés a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászati és fertőző betegségek osztálya új épületének dokumentációját. Néhány hete hagyták jóvá az új ingatlan helyszínéül szolgáló telek átadását, ugyanis az előírásoknak nem megfelelő talajszerkezet miatt módosítani kellett az Országos Beruházási Társasághoz (CNI) benyújtott dokumentációt, most elfogadták az új épület dokumentációját is, így elkezdődhet az építkezés.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!