Hirdetés

Új sportközpont Csíkszentdomokoson

Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat hátvédjének emlékére szervezett focitornát tartanak pénteken Csíkszentdomokoson. A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Országgyűlés csapata, a székelyföldi önkormányzati képviselők és a moldvai csángómagyarok csapatai mérik össze erejüket. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Sportszakosztálya szervezte rendezvényen új sportközpontot avattak.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Új sportközpont Csíkszentdomokoson
Ünnepélyes keretek közt adták át az új létesítményt Fotó: Veres Nándor

Immár negyedszázada szerveznek futballmérkőzéseket a Magyar Országgyűlés, a székelyföldi közméltóságok és a moldvai csángók csapatai részére Csíkszentdomokoson.

A focitornák ötletgazdája Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat hátvédje volt.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Sportszakosztályának elnökeként 2015-ben bekövetkezett haláláig ő maga is rendszeresen ellátogatott a felcsíki településre. Pénteken a csángó, a magyar és a székely himnusz eléneklésével kezdődtek a mérkőzések, amelyek – Kövér László, a Magyar Országgyűlése elnöke szerint – a magyar nemzeti összetartozást erősítik.

Veres Nándor

– Ha ennek a focitornának az eredetét kutatjuk, akkor Buzánszky Jenő bátyánkat kell említeni, akinek nem véletlenül viseli nevét az itteni sportközpont. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 1990 óta jár ide a térségbe és vizsgálja a gyermekeket. Az elején egy kicsit bizalmatlanság övezte a munkájukat. Aztán Jenő bátyánk, aki rendszeresen szokott velük járni, úgy gondolta, ha jóban akarunk lenni az itteni közméltóságokkal, tanácsosokkal, polgármesterekkel, akkor játsszunk egy jót, aztán utána a pálinka meg a pörkölt mellett elbeszélgetünk, megismerjük egymást és egymás szándékait. Szóval ez az eredete ennek az egésznek. Innen meg is lehet érteni, hogy ez a rendezvény az egymás segítéséről, az összetartozásról szól – nyilatkozta lapunknak Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

Veres Nándor

A pénteki Buzánszky-tornán felavatták a felújított focipályát, illetve a bővített sportközpontot is, amelyet a Magyar Labdarúgó-szövetség és a magyar kormány – a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül – 220 millió forintos támogatásával létesítettek.

Veres Nándor

– Egy újabb öltözőépülettel gazdagodott a sportbázis, egy olyan épülettel, amelynek az emeletén szállásra alkalmas felületek vannak kialakítva. Így akár vendégcsapatok elszállásolására vagy éppen edzőtáborok szervezésére is helyet tudunk biztosítani. A 2019-ben átadott, illetve

az új épületben négy öltöző található, az egyikben klubhelyiség is van, ahol technikai edzésekre, de akár étkezésre, tanácskozásokra, más tevékenységekre is alkalmas felületeket tudunk kialakítani.

Itt van a nagy füves pálya, illetve a műfüves pálya is. Mindenképp nagy hálával és tisztelettel tartozunk a támogatóinknak, hisz ezzel is egy gesztusként mondják el a székelyföldieknek, hogy a sport hídján keresztül is fontosak vagyunk, és mindig számíthatunk rájuk – mondta érdeklődésünkre Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere.

Veres Nándor

A helyszínen tartózkodásunk idején javában zajlottak a meccsek, így eredményekről még nem tudunk beszámolni,  a helyszínen tippelő nézők ugyanakkor magabiztosan állították, hogy a magyarok nyernek.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!