Hirdetés

Új módszer a nagyvadak elűzésére

A medvetámadások meg­fékezésére létrehozott tusnádfürdői beavatkozási csapat nemrég paintball-puskát vásárolt a városba betérő medvék hatékonyabb elűzése érdekében.

Vlaicu Lajos
Új módszer a nagyvadak elűzésére
Fotó: Veres Nándor

Imecs István, az intervenciós csapat tagja szerint a korábbi hajtások tapasztalataiból kiindulva arra a következtetésre jutottak, hogy a petárdák, hangjelzések és a hajtásra használt autó fényei nem eléggé hatékonyak a bevetések során. 

– A medvék lakott területről való kiűzése hatékonyabb, ha az állat fizikai fájdalmat is érez. Természetesen nem a nagyvad megsebzése a cél, inkább a kellemetlen élmény okozása. Ráadásul a festékgolyóval eltalált állatról, ha visszatér, tudjuk, hogy korábban volt-e vele dolgunk, mivel a festék jó néhány napig látható marad a szőrén. Ha a medve „sűrű visszajáró” lesz, akkor a törvény engedte további lehetőségekhez folyamodunk

– részletezte Imecs. Megjegyezte, a paintball-puskát egyelőre élesben nem kellett kipróbálják. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Imecs Istvánék ugyanakkor hamarosan összeállítanak egy dokumentációt, amely az eddigi tapasztalataikra alapozva egyfajta módszertani megoldásokkal szolgálhat a más településekre bejáró medvék ellen is, és ezeket az információkat megosztják a témában hozzájuk segítségért fordulókkal. 

– Tusnádfürdő a medvék helyzetének tekintetében hatalmas átalakuláson ment át az utóbbi három évben, néhány veszélyes állatot örökre eltávolítottunk, gyakorlatilag felszámoltuk az úgynevezett RO-Alert-turizmust, ráadásul úgy, hogy az idei Tusványoskor közel nyolcvanezer turista volt a városban, de egész nyáron nem volt riasztás. Ha a településre betérne egy medve, akkor az intervenciós csapat egy órán belül közbelép

– hangsúlyozta Imecs. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!