Hirdetés

Ügyintézés-korszerűsítésről, pályázatokról döntöttek

Átláthatóbb, hatékonyabb adminisztrációs rendszereket igyekeznek bevezetni – hangzott el a csíkszeredai önkormányzat hétfő délelőtti soron kívüli ülésén, amelyen az ANL-lakások bérleti szerződéseiről, a vízórák digitalizálásáról és az új napelemparkokról határozott a megyeszékhelyt vezető testület.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ügyintézés-korszerűsítésről, pályázatokról döntöttek
Illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

Soron kívüli ülést tartott Csíkszereda önkormányzata hétfő délelőtt. A megszavazott önkormányzati határozatok közül Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester hármat emelt ki legfontosabbként az ülést követő rövid sajtótájékoztatón.

Elsőként az ANL-tömbházakban lakókat érintő tanácshatározatra tértek ki. Mint részletezték, a területet szabályzó, a múlt hét folyamán módosult törvény előírásainak értelmében, akinek lejár a bérleti szerződése, azzal a továbbiakban újabb öt évre kötnek szerződést, ha teljesíti a meghosszabbításhoz szükséges feltételeket. Korodi Attila úgy vélte: ez egy stabil és pozitív döntés, így csökken a bürokrácia, és az ANL-tömbházakban élő családok számára is kiszámíthatóbb lesz a rendszer.

Arról is döntöttek a tanácsülésen, hogy a városháza, az önrészt vállalva, támogatja a HARVÍZ víz- és csatornaszolgáltatót abban, hogy benyújtson egy olyan európai uniós pályázatot, amely révén – siker esetén – a nagy fogyasztók óramérését digitalizálják. A nagy fogyasztó lehet ipari fogyasztó vagy nagyobb lakószövetség is, ahol központosított vízóra-rendszer van. A polgármester szerint a vízórák leolvasásának digitalizálása azért hasznos, mert így átláthatóbb és hatékonyabb lehet a rendszer. Mint részletezték, a szóban forgó a pályázat más városokra is kiterjed a HARVÍZ szolgáltatói körzetében, az önkormányzat ugyanakkor csak arról döntött, hogy Csíkszereda városként társul a vízszolgáltató cég pályázatához.

A döntéshozó testület ugyanakkor arról is döntött, hogy megújuló energiaforrás beszerzésére pályáznak, napelemekkel szeretnének felszerelni tizenkét középületet. Mint Korodi Attila elmondta, szakértők számításai szerint a város közintézményei évi 1,6 gigawatt elektromos áramot fogyasztanak. Ha a pályázat sikeres lesz, és felszerelik a napelemparkokat az erre a célra kijelölt tizenkét ingatlanra, az a jelenlegi teljes energiafogyasztás 42%-ának megfelelő energiát termelne, tehát ennyivel csökkenne a város havi számláinak értéke. Bors Bélától elmondta: ez egy nagy európai uniós támogatás, közel hatmillió lej értékben. Mint részletezte, azt tervezik, hogy tizenkét, elsősorban oktatási intézményre szerelik fel a napelemeket, azaz iskolákra, napközi otthonokra, iskolai sporttermekre.

– A pályázat mögött komoly energetikai terv van. Amikor arról beszélünk, hogy ezeknek a felszerelt napelemeknek a teljesítménye a teljes energiafogyasztás 42%-át biztosítja, az a csíki viszonyokhoz van mérve. Ezek nemcsak a nap fényére, hanem a világosságra is elindítanak egy bizonyos hatékonyságú termelést. Minden megtermelt pluszkilowatt megtakarított összeg a város költségvetése szempontjából – összegezte Korodi Attila.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!