Hirdetés

Több százezer eurós projekt

Koncertorgonát építenek a csíkszeredai Szent Ágoston-templom számára, amellyel lecserélnék a ma használatban lévő elektromos orgonát. Ft. Bálint Emil plébános, felcsíki főesperes szerint időigényes munkáról van szó, de eredménye maradandó lesz.

Fazakas Bea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Több százezer eurós projekt
Fotó: Háromszéki Eszter

Számos probléma merült fel a Szent Ágoston-templom orgonájával kapcsolatban a korábbi években. Az elektromos orgona nem képes az elvárt hangszínek megfelelő lejátszására, ezért van szükség egy új hangszerre.

– Ez a templom 15 éven át épült, és úgy érzem, hogy a benne lévő orgona méltó kell legyen Isten házához

– mutatott rá Bálint Emil plébános, felcsíki főesperes.
Mint mondta, másfél éve kezdődtek el az egyeztetések az új orgona építéséről, ennek költségeit a hívek adományai mellett állami költségvetésből és különböző helyi pályázatokból kívánják előteremteni.

– Több mint kétszázezer eurós projektről van szó, amely várhatóan öt év múlva fejeződik be. A főmű építése, amely a sípok elhelyezkedése szempontjából fontos, másfél évig tart majd

– részletezte a plébános.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Lapunk kérdéseire válaszolva megjegyezte, hogy a régi orgona felújítása is felmerült az egyeztetések során, végül azonban a teljesen új változat mellett döntött az egyháztanács. Hozzátette: maradandó értékről van szó.
Sándor Péter csíkszent­si­moni orgonaépítő is nyilatkozott lapunknak, kitérve a koncertorgona felépítésére.

– Tervezési fázisról beszélünk, de jelenleg annyi biztos, hogy három manuállal és egy pedálsorral rendelkezik majd az új hangszer. Továbbá 41 regiszterkapcsolót is terveztünk hozzá. Összességében elektromos vezérlésű, de teljesen akusztikus hangzású orgonáról van szó, amely minden szempontból impozáns hangszer lesz. A fémből és fából készült sípok száma meghaladja a 4000-et

– részletezte a szakember, aki szerint az új orgona nemcsak a szentmiséket, de a koncertelőadásokat is fennköltebbé teszi a Szent Ágoston-templomban.
Május 24-én, pénteken 19 órától jótékonysági koncertre várják az érdeklődőket a Szent Ágoston-templomba, ahol az orgonaépítési projektet támogathatják adományaikkal.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!