Több medvét űztek el tavaly, mint 2022-ben

Hargita megyében 2022-höz képest 2023-ban jóval többször kellett elűzzék a csendőrök a medvéket a településekről vagy lakott területek környékéről – hangzott el csütörtök délelőtt a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség évértékelő sajtótájékoztatóján. Dan Iamandi főparancsnok részletesen beszámolt a csendőrség tavalyi tevékenységéről, és a rendfenntartó szerv legújabb járművét is bemutatták.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Több medvét űztek el tavaly, mint 2022-ben
Az új terepjárójára a legbüszkébb a Hargita megyei csendőrség Fotó: László F. Csaba

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség csütörtök délelőtt. Elhangzott: a törvény előírásainak megfelelően megyeszerte folytatták a közrendet biztosító küldetéseiket. 5914 esetben rendfenntartó feladataikat végezték, többek között Hargitafürdőn, Borszéken, Tusnádfürdőn, Parajdon és Gyilkostón, ugyanis az üdülőhelyek és a közeli turistaútvonalak biztosítására különös figyelmet fordítanak, mert ezek a turisták által leggyakrabban látogatott helyszínek.


Hirdetés

László F. Csaba
Dan Iamandi, a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség főparancsnoka

450 alkalommal a közrend biztosítását célzó bevetésen vettek részt. Összesen 470 alkalommal riasztották a megyei csendőrséget a 112-es segélyhívó számon, többnyire vadállatok jelenléte miatt, így 369 alkalommal medvék miatt kellett közbelépniük. A 2022-es évhez képest 2023-ra megemelkedett a lakott területeken vagy azok közelében a medveészlelések száma, míg 2022-ben 311, addig tavaly 369 alkalommal kellett a csendőrségnek elűznie a medvéket.

Kérdésünkre az év első hónapjában végrehajtott bevetéseikről is beszámoltak. Januárban nyolc alkalommal értesítették a csendőröket, hogy medve jelenlétét észlelte a lakosság.

A bejelentések közül hét Székelyudvarhelyről, egy pedig Szentábrahám községből érkezett, ismertette Kosa Ervin-Attila szóvivő.

Egy év leforgása alatt 471 szabálysértési eljárást indítottak, ebből 269 esetben írásos figyelmeztetést adtak ki, és 202 esetben pénzbírságot is kiszabtak, összesen 168 ezer lej értékben.

A Hargita megyei csendőrök tavaly 162 alkalommal büntettek törvénytelenül fát fuvarozó sofőröket. Ebből 60 esetben bírságot róttak ki, összesen 96 ezer lej értékben, 102 esetben pedig írásos figyelmeztetést adtak, és elkoboztak több mint 140 köbméter faanyagot.

A Román Csendőrség, a Katasztrófavédelmi Felügyelőség és az Országos Hegyimentő Szolgálat közötti partnerségnek köszönhetően új járművet kapott a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség, tudtuk meg Dan Iamandi főparancsnoktól. A Jeep Wrangler Unlimited márkájú autót a Regionális Operatív Program keretében vásárolták meg, azzal a céllal, hogy hatékonyabban tudjanak beavatkozni vészhelyzet esetén. A nagy teljesítményű járművet a hegyicsendőrség kapta, ezt az alakulat a megye nehezen megközelíthető területein történő beavatkozásokhoz fogja használni,

a jármű nagyobb mobilitást és területi hozzáférést biztosít a csendőrök számára a bevetések során, lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb reagálást

a különböző helyzetekben. Hegyicsendőrség az ország több megyéjében működik, köztük Hargita megyében is, legfontosabb feladatuk a turisták által sűrűn látogatott helyeken a rend fenntartása, illetve a kihágások megelőzése. A hegyicsendőrök a bajba jutott, eltévedt, balesetet szenvedett turistákon a hegyimentőkkel együttműködve segítenek. Az orvosi vészhelyzetekben a gyors és hatékony reakció létfontosságú, és az új gépjármű segítségével ez könnyebben megvalósítható. Az autó pótkocsival (utánfutó) van felszerelve, ebben szállítják a kereső- és mentőakciókban használt szolgálati kutyákat, az elsősegélynyújtó felszereléseket és egyéb készülékeket. Az új gépjármű beszerzése jelentős előrelépést jelent a hegyicsendőrség számára, és segíti a hatékonyabb beavatkozást, illetve segítségnyújtást a megye hegyvidéki területein – hangzott el a sajtóeseményen.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!