Tenni kell a fiatalok figyelméért!

Többnyire az elemi osztályos korcsoport jár rendszeresen a Csíki Székely Múzeum állandó és időszakos kiállításaira, illetve jelentkezik a múzeumpedagógiai foglalkozásokra. Dr. Karda-Markaly Aranka igazgató az egyetemisták jelenlétét hiányolja a legjobban a múzeum kiállításain, főként annak fényében, hogy – alternatív nyelvtanulási lehetőségként – román és angol nyelvű tárlatvezetést is kínálnak a középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 9 perc
Tenni kell a fiatalok figyelméért!
A szentmihályi Arany János iskola diákjai a Fejedelmek aranyát nézik. A vetélkedő nyertesei Fotó: László F. Csaba

Az állandó és az időszakos kiállítások témájában is tart múzeumpedagógiai foglalkozásokat a Csíki Székely Múzeum – ezeken a rendhagyó tárlatvezetéseken nem annyira az új tudásanyag megszerzése a cél, mint inkább a fiatalok kíváncsiságának felkeltése, elgondolkodtatása, illetve a múlt és jelen összefüggéseinek megértése. A kiállítóretekben felsorakoztatott számtalan tárgy, alkotás, érintőképernyőn rögzített adat, hanganyag a múzeumpedagógus szerint nem sajátítható el egy diák számára a rendelkezésre álló 40-50 percben, éppen ezért a foglalkozások az adott téma esszenciáját, a kor sajátosságait és a gyakorlatban is megfogható, szemléltethető részeit bontják ki számukra.

– A néprajzi kiállításunk esetében a diákok egy-egy mai, modern használati tárgyat kapnak kézbe, aminek aztán meg kell keresniük a régi változatát, így ismerkednek meg a fúrógépből kiindulva a régi kézi fúróval, a furdanccsal. A csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötőműhely kiállításunkra mindenkit megkérünk, hogy hozza el a kedvenc könyvét, aztán beszélgetünk arról, hogy mi a könyv, és annak számít-e a hangoskönyv vagy az e-könyv?

– hozott fel példákat Szabó Rita múzeumpedagógus.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mindenkinek adott a lehetőség

A középiskolások számára szervezett tárlatvezetésen a csoportokra és témákra osztott foglalkozások működnek jól, ilyenkor a fiatalok az információgyűjtést követően, mint egy rendhagyó tárlatvezetésen, egymásnak mutatják be a látottak anyagát. Ebben a korosztályban népszerű a várostörténeti állandó kiállítás keretében a Fekete Sas patika bemutatása, a városrombolás vagy a csíksomlyói ferences nyomda története.
A múzeumpedagógus szerint kevesen ugyan, de vannak visszatérő tanintézetek is – ilyenek a Nagy István Művészeti Középiskola, a Nagy Imre és a Petőfi Sándor általános iskolák –, amelyek rendszeresen jelen vannak osztályaikkal a kiállításokon, összességében azonban az a jellemző, hogy az Iskola másként és Zöld hét programok keretében látogatják a diákok a múzeumot.

– Többségében az 1–4. osztályosok a vendégeink, az általános iskolák felsőbb tagozatai és a középiskolások már kevésbé vesznek részt a múzeum életében. A végzősöket sikerült valamelyest megszólítanunk a Pályavonat című foglalkozásunkkal, ahol a várostörténeti kiállítás anyagán keresztül különböző szakmákkal és életpályákkal ismerkedhetnek meg. Mindenkinek megteremtjük tehát a lehetőséget arra, hogy megismerkedjen a múzeummal, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkiből múzeumba járó felnőtt lesz

– hangsúlyozta a múzeumpedagógus.
Dr. Karda-Markaly Aranka múzeumigazgató szerint külön szakmai kihívás a tárlatrendezésnél, egy-egy témának a bemutatásánál, hogy az a mai fiatal generáció számára is könnyen fogyasztható legyen, hiszen annak ellenére, hogy a mai kiállításokon már audiovizuális eszközökkel is dolgoznak, a korosztály egyre kevésbé kapható a részletes, elmélyült ismeretszerzésre.

– Már a két-három perces videókat sem nézik végig a diákok. A szakmai konferenciák állandó kérdése, hogy miként tudjuk megszólítani a fiatalokat? Egy felmérés szerint csupán tíz másodpercig köti le a figyelmüket a mozgókép is, az írott anyagokat pedig már el sem olvassák, csupán a címeket

– fejtette ki az igazgató.

Román és angol nyelvű tárlatvezetés

A Csíki Székely Múzeumban idén júniusig összesen 12 ezer látogató tekintette meg a kiállításokat, 3700-an diák-, 3900-an nyugdíjas- és 4200-an felnőttjegyet váltottak.
A múzeumigazgató leginkább az egyetemi hallgatóknak a kiállítóterekben való jelenlétét hiányolja.

– Idén felkínáltuk a lehetőségét a középiskolások és egyetemisták számára is, hogy román és angol nyelvű tárlatvezetésre jelentkezhetnek, úgy gondoljuk, ez érdekes alternatíva lehet a nyelvtanulásban. Egy-két osztály élt ezzel a lehetőséggel, reméljük, majd többen kedvet kapnak hozzá. A Sapientia egyetem fordító szakos hallgatói gyakorlatoztak itt, de összességében úgy látom, hogy főként a felsőoktatásban tanulók nagyobb számban jelen lehetnének a tárlatainkon

– vetette fel a témával kapcsolatosan dr. Karda-Markaly Aranka.
A Csíki Székely Múzeum a Communitas Alapítvánnyal közösen minden évben vetélkedőt hirdet tanintézetek számára, ennek köszönhetően minden évben jelentős számú diák fordul meg Csíkszeredában az ország más pontjairól is. Idén az 5–8. osztályosok jelentkezhettek a Fejedelmek aranya. Uralkodói reprezentáció Erdélyben című kiállításhoz kapcsolódó történelmi témájú versenyre. A felhívás révén negyven oktatási intézmény látogat el a Csíki Székely Múzeumba, többségük Maros és Szatmár megyéből, de Máramarosszigetről is érkezik egy vendégosztály.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!