Hirdetés

Szemorvoshiány a megyeszékhelyen: látható a probléma

Orvoshiány miatt ideiglenesen felfüggesztették az ügyeletet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztályán. A szemészeti sürgősségi eseteket délután, éjszaka és hétvégén a kórház sürgősségi betegellátó egységében látják el, a halaszthatatlan eseteknél pedig a beteget Sepsiszentgyörgyre és Székelyudvarhelyre irányítják – adta hírül az egészségügyi intézmény. 

HN-információ
Szemorvoshiány a megyeszékhelyen: látható a probléma
A szemészeti osztály járóbeteg-rendelője Fotó: László F. Csaba

Míg korábban négy sze­mészorvos – dr. Bodó Pál, dr. Kedves Hanga, dr. Kiss Ildikó és dr. Nagy Előd – látta el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztályán a betegeket, mostanra csak egy orvos, dr. Nagy Előd maradt.

Így ideiglenes jelleggel, orvoshiány miatt fel van függesztve az ügyeleti vonal a megyei kórház szemészeti osztályán. A szemészeti sürgősségi eseteket délután, éjszaka és hétvégén a kórház sürgősségi betegellátó egységében látják el, a halaszthatatlan, nagy sürgősséget jelentő esetekben pedig a pácienseket ebben az időszakban a sepsiszentgyörgyi dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vagy a Székelyudvarhelyi Városi Kórház szemészeti osztályára szállítják. A szállításra szoruló betegek számára a csíkszeredai kórház, illetve a Hargita Megyei Mentőszolgálat biztosítja a szállítást, adja hírül honlapján és Facebook-oldalán az egészségügyi intézmény. A tájékoztatásban arra kérik a pácienseket, a délután, éjszaka vagy hétvégén bekövetkező szemészeti sürgősségi esetekkel a kórház főépületében működő Sürgősségi Betegellátó Egységhez forduljanak. Megjegyzik: a sürgősségi osztályon döntenek majd a beteg helybeni ellátásáról vagy az esetleges szállítás szükségességéről. 
„Az orvoshiány a szemé­szeti osztályon belátható időn belül meg fog oldódni, az ügye­leti vonal újraindításáról tájékoztatjuk a közvéleményt. A kórházi ellátás és járóbeteg-rendelői tevékenység a szemészeti osztályon továbbra is működik, az intézkedés csak az ügyeleti vonalat érinti” – olvasható még a bejegyzésben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Nincs ügyeletes szemészorvos beosztva júniusra a szemészeti osztályon, illetve online sem lehet rendelésre időpontot foglalni – ezt már olvasóink jelezték. Az egészségügyi intézmény honlapján ellenőriztük, ebben a hónapban tényleg nem lehet időpontot foglalni. A megyei kórház vezetőségétől megkérdeztük, mi az oka, hogy a közelmúltban három orvos is távozott a szemészeti osztályról. A helyzet mennyire fenntartható, illetve egy orvossal működtethető-e az osztály? Van-e járóbeteg-rendelés? 

A válaszban megismétlik a korábbi tájékoztatást, mi­szerint csak ideiglenes jel­leggel kényszerültek az ügye­leti vonal felfüggesztésére, és az intézkedés csak az ügyeleti vonalat érinti. „A szemészeti osztályon jelenleg 3 orvos van alkalmazva (közülük egy orvos szülési szabadságon, egy másik fizetés nélküli szabadságon tartózkodik), egy orvos szerződéses alapon bedolgozik az osztályra. Az elmúlt időszakban két orvos távozott az osztályról: egyikük továbbra is bedolgozik az osztályra szerződéses alapon, a másik szakember magánrendelésben kívánt tovább 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!