Széleskörű összefogás a bajbajutottak megsegítéséért

HN-információ

Széleskörű összefogás alakult ki a csíksomlyói tűzvész áldozatainak megsegítésére, a csíkszeredai Erőss Zsolt sportacsarnokban szemmel láthatóan több rakománynyi ruhanemű gyűlt össze, a városi önkormányzat ezért arra kérte a segíteni vágyókat, hogy lehetőleg több ruhát már ne hozzanak, mert nem tudják tárolni. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: több mint 260 embert szállásoltak el ideiglenesen a sportcsarnokban, közül 140-nél több a kiskorúak száma.


Fotók: László F. CsabaFotók: László F. Csaba

Korodi Attila elmondta: próbálták számba venni azokat az állami vagy önkormányzati tulajdonban levő épületeket, amelyekben elhelyezhetik a hajléktalanná vált családokat. A sportcsarnokban ugyanis csak rövid ideig maradhatnak. Az elöljáró ugyanakkor arról számolt be, hogy a helyi emberek hihetetlen szolidaritásról, összefogásról tettek bizonyságot. Az önkormányzat felhívására folyamatosan érkeznek a sportcsarnokhoz a tartós élelmiszer, cipő és ruhaadományok. A városi önkormányzat ugyanakkor később közösségi oldalán arra kérte az adományozókat, hogy több öltözködési cikket már ne hozzanak. A polgármester ugyanakkor elmondta: pénteken a Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság többek között arról döntött, hogy koronavírus-tesztet végeznek a sportcsarnokba bezsúfolt hajléktalanokon, hogy megelőzzék a járvány esetleges terjedését. Aki betévedt a sportcsarnokba láthatta is, amit az egészségügyi szakember csapat védőruhába beöltözve dolgozik.

 

A tűzvész
Mint arról beszámoltunk csütörtök este leégett mintegy húsz faház – a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség adatai szerint – Csíksomlyón, a Somlyó utca 33. szám alatti romatelepen. A faházak lakhatatlanná váltak, ezért a csíkszeredai önkormányzat az Erőss Zsolt városi sportcsarnokban biztosított ideiglenes szállást a bajbajutott családoknak.  A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal közlése szerint túlhevült kémény okozhatta a csíksomlyói nyomornegyedet részben elpusztító csütörtök esti tűzvészt. A lángok gyors terjedését az erős szél is elősegítette. A tűzvész nem követelt emberéletet, és senki sem sebesült meg. Több mint hetven hivatásos és önkéntes tűzoltó nyolc tűzoltóautóval több mint öt órán át küzdött a lángokkal. A többnyire romák által lakott nyomornegyedben húsz ház vált a lángok martalékává. A negyed hajléktalanná vált lakosainak egy része rokonokhoz menekült, a többieket, mintegy 260 személyt a helyi hatóságok az Erőss Zsolt sportcsarnokban szállásoltak el ideiglenesen. Becslések szerint a keletkezett kár 100 ezer lejre rúg, a megmentett javak értéke 400 ezer lejre tehető.

Üzent az államfő
A városi önkormányzat közösségi oldalán ugyanakkor arról is beszámolt, hogy Klaus Johannis államfő is üzent a megyeszékhely vezetésének. Mint írták: Klaus Johannis telefonon lépett kapcsolatba Korodi Attila polgármesterrel, és köszönetét fejezte ki a válsághelyzet gyors kezeléséért, továbbá megköszönte a csíkszeredaiak és a környékbeliek szolidaritását. A közlemény szerint arról biztosította a polgármestert, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormányzati intézmények a lehető leghatékonyabb segítséget nyújtsák a bajbajutottak számára. Korodi Attila az államelnöknek elmondta: minden téren megoldást keresnek a kialakult helyzet kezelésére – olvasható a közösségi oldalon közzétett közleményben.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!