Sürgős beruházás a sürgősségin

Legkésőbb jövő hónapban elkezdik a csíkszeredai megyei kórház sürgősségi osztályának korszerűsítését és bővítését. A munkálat ideje alatt is folyamatosan biztosítják a sürgősségi betegellátást, ám az egészségügyi intézmény felé vezető utat lezárják: kizárólag a mentőautók, a kórház ellátását biztosító járművek, a lakók és a munkagépek közlekedhetnek a Dénes László utcában.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Sürgős beruházás a sürgősségin
Ilyen lesz a csíkszeredai sürgősségi osztály épülete. Mintegy két év alatt kell befejezni a munkát Fotó: Látványterv

Több mint három éve, 2021. június 3-án jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátora, akkori fejlesztési miniszter, hogy 70 millió lejes támogatásból korszerűsítik és bővítik a csíkszeredai megyei kórház sürgősségi osztályát. Mostanra elkészült a létesítmény megvalósíthatósági tanulmánya, kibocsátották a műszaki és a kivitelezési terveket, illetve az építkezési engedélyt is.

– A műszaki terv készítése közben olyan részletes adatokra volt szükség, amelyeket nem tartalmazott az előmegvalósíthatósági tanulmány. Közben kiderült, hogy a Nagy Laji dombján a talaj adottságai miatt újra kell tervezni az alapozást. Ezért az elképzelésekhez képest hosszabb időt vett igénybe, amíg az Országos Befektetési Társaság (CNI) által megfogadott tervező megtalálta a megfelelő megoldást. Többek között újra kellett tervezni a területrendezést is

– tájékoztatott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A sürgősségi osztálynak jelenleg helyet adó épületszárny bővítése és korszerűsítése után összesen 6471 négyzetméter hasznos felületen, úgynevezett csillagrendszerben biztosítják a betegek ellátását, azaz egy központi helyről nyílnak majd a különböző sürgősségi részlegek. Az épület alagsorában radiológia és imagisztika, levéltár, hőközpont és gyó­gyászati raktárak kapnak helyet, a földszinten 31 ágyas, sürgősségi beavatkozásra alkalmas egységeket alakítanak ki, míg az emeleten könyvtár, előadóterem és irodák lesznek.

Sürgős beruházás a sürgősségin

– Ezzel a munkálattal párhuzamosan másik két beruházás kivitelezése is elkezdődik. Az egyik a tüdőosztály létesítése lesz, illetve orvosi lakásokat is építünk. Így hamarosan hatalmas építőteleppé válik a kórház környéke. Egyeztettünk a kórház és a város vezetőségével, és úgy döntöttünk, a Dénes László utcát a körforgalomnál lezárjuk, de a betegellátást és az ott lakók közlekedését továbbra is biztosítjuk. A munkagépeknek egy pluszsávot is kialakítunk. A város vezetőinek ígérete szerint a helyi buszjáratok a mostani helyzethez képest gyakrabban fognak a kórház felé közlekedni. Így az alkalmazottak, illetve a járóbetegek is viszonylag könnyen eljuthatnak az egészségügyi intézménybe. Erről a későbbiekben tájékoztatjuk a közvéleményt

– ígérte a megyeelnök, megjegyezve, abban bíznak, nem lesznek különösebb gondok sem a kivitelezés, sem a kórházhoz eljutás tekintetében, illetve kérik a lakosság türelmét.
A beruházást jövő hónapban kezdik, a kivitelezéshez 23 hónap áll rendelkezésre.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!