Spártaiaktól zsong Csíkszereda

Több mint 1600 versenyző állt rajthoz és csaknem ugyanennyi néző vonult utcára szombaton Csíkszeredában, ugyanis a hargitai megyeközpontban szervezték meg a világ egyik legnépszerűbb akadályverseny-sorozatának idei első romániai viadalát. A Spartan Race-re két kontinens tizenöt országából érkeztek sportolók.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Spártaiaktól zsong Csíkszereda
Akadályok leküzdése. Nem mindennapi verseny helyszíne Csíkszereda Fotó: László F. Csaba

Az országos Spartan Race-sorozat idei első viadalának akadálypályáit már napok óta építették a város több pontján, a Szabadság és a Majláth Gusztáv Károly téren, a Petőfi Sándor utcában, a Fodor Sándor parkban, a Mikó-vár mögötti udvaron, a Nest bevásárlóközpont parkolójában, a Ridemore Center udvarán, illetve a Somlyó-hegy övezetében.

Spártaiaktól zsong Csíkszereda


Az időjárás kedvezett a résztvevőknek, az indulás és célba érkezés helyszíne a Szabadság tér, ahol a versenyzőket hangosan biztatják. A program a Super versennyel kezdődött reggel kilenckor, 12 órakor a gyermekeké volt a terep, 13 órától pedig a Sprint akadályfutó verseny nevezői álltak rajthoz, mind tízperces különbséggel indultak nagyjából 50-100 fős csoportokban.
A versenyre nők és férfiak egyaránt jelentkeztek, a nemek aránya közel fele-fele volt. A regisztrációt tavasszal nyitották meg, a nevezési díj másfél havonta emelkedett száz euróig. Előzetesen – gyermekekkel együtt – 1400 személy regisztrált, a verseny napján, az indulás helyszínén is lehetett még jelentkezni, ott nyolcvan és száz euró közötti összeget kellett kifizetni, gyermekek számára húsz euró volt a nevezés. Összesen több mint 1600 hazai és külföldi versenyző szállt harcba a különböző távolságú és nehézségi szintű versenyeken – osztotta meg érdeklődésünkre Ilyés Loránd, a Spartan Race Románia vezetője.

– Bár első alkalommal szerveztük meg a Spartan Race-viadalt Csíkszeredában, az érdeklődők száma jónak számít, figyelembe véve azt, hogy ez inkább városi jellegű futam, pedig ezeket a versenyeket  majdnem mindig a természetben szoktuk tartani. Ez kissé másfajta kihívás, de úgy tűnik, a nevezők és a nézők egyaránt kíváncsiak erre is

– nyilatkozta.

Spártaiaktól zsong Csíkszereda

A reggel kilenckor kezdődött és délután hat órakor véget érő sporteseményen három távon lehetett teljesíteni: az öt kilométeres sprintfutamon húsz akadályt kellett leküzdeni, a Super versenyen 25 akadály és tíz kilométeres szaladás várt a mezőnyre, míg a gyermekek számára egy és három kilométer közötti távokat lehetett választani, ahol távtól függően tíz és húsz akadályt kellett leküzdeni. A viadalt hatalmas érdeklődés övezte, a csíkszeredaiak napok óta találgatták, hogy a városban felállított akadályok melyike mire való. Mint megtudtuk: az akadályokat úgy tervezték, hogy próbára tegye a résztvevők szellemi és fizikai erejét.

Spártaiaktól zsong Csíkszereda

A felnőttek számára volt kúszás, földön és kötélen mászás, sáros akadály, 30-40 kilogrammos betongolyó-, illetve 20-30 kilogrammos kövekkel tömött vedercipelés, célba dobás, súlyhúzás, zsákcipelés, emellett technikai akadályokat is teljesíteni kellett, mint rúdon és különböző gyűrűkön való egyensúlyozás. A gyermekeknek szánt akadályok a felsoroltak könnyebb változatai, melyek stílusukban hasonlók, de a mászások, kúszások rövidebb távon történnek, míg a cipelni, illetve húzni való súlyok korosztálytól függően öt és tíz kilogramm közöttiek voltak.


 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!