Sikeres műtétről számolt be az egészségügyi intézmény

Sikeres és innovatív megoldást alkalmazó nagyműtétet végeztek el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szakemberei szeptember 19-én egy 51 éves páciens számára – adta hírül kedden közösségi oldalán az egészségügyi intézmény.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Sikeres műtétről számolt be az egészségügyi intézmény
Sikeres műtétet hajtottak végre. Csapatmunka volt Fotó: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Mint részletezték, az asszony negyedik stádiumú méhnyakrákban szenvedett, ennek következményeként pedig kialakult egy, az életminőségét jelentősen rontó sipoly is a húgyhólyag és a hüvely között. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

„Mivel az onkológiai kezelés erre nem jelentett volna megoldást, és az MR-vizsgálat eredménye szerint volt esély arra, hogy a daganatot egyben el tudják távolítani, a sebészcsapat a kismedencei exenteráció mellett döntött, és a páciens beleegyezése után elvégezték a négy és fél órás, nagy kockázatú eltávolító műtétet, amely során egyben történt a méh, méhfüggelékek, méhszalagok és a húgyhólyag, valamint a medencei nyirokcsomók eltávolítása. A műtét során a vékonybél egy szakaszát átültették, és ebbe vezették bele a húgycsövet, lehetővé téve, hogy a vizeletürítés a hasfalon át történhessen. A műtét jelentős életminőség-javulást eredményezett a páciens számára, és növeli a túlélési esélyeit” – írták a bejegyzésben.

A komplex beavatkozást dr. Hompoth György szülész-nőgyógyász főorvos, dr. Albert Claudiu urológus főorvos és dr. András Zsolt sebész szakorvos végezte. A műtét alatt az aneszteziológiai ellátást és a következő napokban az intenzív terápiás ellátást dr. Györfi György aneszteziológus és intenzív terápiás főorvos biztosította.

A közlemény szerint a páciens jól érzi magát, felépülése otthon folytatódik. A bejegyzésben ugyanakkor emlékeztettek: időbeni felfedezése esetén a méhnyakrák jó eséllyel gyógyítható, ajánlott a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!