Hirdetés

Óvodából vállalkozói inkubátorház

Várhatóan egy-két héten belül elkezdik Ba­lán­bá­nyán a volt óvoda épületének tatarozását. A város és Hargita Megye Tanácsa közös projektjének célja a kezdő vállalkozók segítése, ugyanis a kivitelezés után vállalkozói inkubátorházat fognak működtetni a volt oktatási intézményben.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Óvodából vállalkozói inkubátorház
Korábban óvodásoknak, a jövőben kezdő vállalkozóknak ad majd helyet az épület Fotó: Látványterv

Óvoda működött 2013-ig Balánbányán abban az épületben, amelyet hamarosan vállalkozói inkubátorházzá alakíta­nak. A felújításhoz szükséges dokumentáció elkészült, a kivitelezésre kétszer kellett kiírni a licitet – közölte érdeklődésünkre Orbán Loránd Levente, az egykori bányaváros alpolgármestere.

– Az épületben óvoda működött, de a gyermeklétszám nagyot csökkent, ezért fel kellett számolni. A felújítás és a felszerelés után kezdő vállalkozóknak adjuk át. A jelenlegi óvodaépület egy részében is tatarozás zajlik, amint ott végeznek a munkával, oda­köl­tözik a Tanulók Háza, így várhatóan egy-két héten belül elkezdődik a vállalkozói inkubátorháznak otthont adó épület felújítása is

– tette hozzá az elöljáró.
Balánbánya önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa a Regionális Operatív Prog­ram (POR) pá­lyá­za­tán elnyert támogatásból a négyezer négyzetméteres volt ó­vo­da­épületben irodahelyi­sé­ge­ket, közös használatú teret, kon­fe­ren­ci­a­termet, tár­gya­ló­termet, kiállítóteret, mű­he­lyeket, raktárt és tech­ni­kai felületet alakítanak ki, illetve biztosítják a mű­köd­te­tés­hez szükséges belső infrastruktúrát.
Mint korábban írtuk, a pályázat százszázalékos finanszírozást biztosít képzésekre fiatal vállalkozóknak, többek között az üzleti terv írásában vagy a cégmenedzsmentben. A beruházás kezdeményezői abban bíznak, hogy a vállalkozások új munkahelyeket teremtenek, és a profit mellett értéket teremtenek.
Balánbányának a bánya bezárásakor tizenhatezer lakosa, a legutóbbi statisztika szerint jelenleg mintegy hatezer lakosa van a városnak. Főként idősek élnek a településen, az aktív korosztály külföldön dolgozik.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!