Hirdetés

Öt éve járt Csíksomlyón Ferenc pápa

Ferenc pápa személyében 2019. június elsején először járt Jézus Krisztus földi helytartója a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyében, azon belül is Csíksomlyón. A látogatás elsődleges célja az volt, hogy megerősítse a híveket hitükben. A történelmi pillanatok egy részét Urbán Erikkel, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisával elevenítettük fel.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 9 perc
Öt éve járt Csíksomlyón Ferenc pápa
Ferenc pápa szentmisét celebrál a somlyói nyeregben, a Hármashalom-oltárnál. Találkozás Fotó: László F. Csaba

Hat évvel ezelőtt, 2019 januárjában jelentette be a Vatikán, hogy Ferenc pápa még abban az évben romániai apostoli útra indul. Februárban már azt is közölték, hogy a szentatya teljesíti II. János Pál pápa korábbi ígéretét, miszerint meglátogatja az erdélyi katolikus híveket is, így nemcsak a fővárosba, hanem 2019. június elsején Csíksomlyóra is ellátogat. A bu­karesti nunciatúráról (állandó pápai követség – szerk. megj.) a pápalátogatást megelőzően többször felkeresték a csíksomlyói kegyhelyet, hogy megvizsgálják, megfelelő-e a szentatya és a zarándokok fogadására.

– Nagy meglepetés és öröm volt számunkra a pápalátogatás híre. Miután megjelent a Vatikán Hivatalos Közlönyében, hogy a szentatya Romániába látogat, illetve Csíksomlyóra, nagyon gyorsan megkezdőd­tek az előkészületek. A fő­egyházmegye elöljárói kinevezték a pápalátogatást szervező három főkoordinátort és segítőiket, akik munkatársakat választottak maguk mellé, ezen csoportok irányították a látogatás előkészületeit. A csíksomlyói hegynyeregben, a pünkösdi búcsúk helyszínén volt a szentmise. Szakemberek segítségével itt sikerült úgy átalakítani a Hármashalom-oltárt, hogy az méltó legyen a fogadásra

– elevenítette fel az előkészületeket Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója, aki akkor a csíksomlyói kegytemplom igazgatójaként vállalt szerepet a szervezésben.

László F. Csaba
A pápai szentmisék idején az oltárt díszítik a helyi kegyszobrok. Más országokban méretüknél fogva nem okoz komolyabb fejtörést a szobrok elmozdítása és elhelyezése az oltáron, ám a csíksomlyói kegyszobor esetében komoly logisztikát igényelt, hiszen a Szűzanya kegyszobra az egyik legnagyobb a világon.

– Szakemberek segítségével sérülésmentesen zarándokolt ki a kegyszobor a Hármashalom-oltárhoz és onnan vissza ugyanaznap. Sokan ellenezték a kivitelét a pápai szentmisére. A történet érdekessége és csodája az is, hogy a látogatás reggelén a hegynyereg teljesen ködbe borult, ám az akkor készült fotókon nagyon szépen látszanak a Hármashalom-oltár kontúrjai, a kegyszobor megdicsőült. Az egyházfő látogatása valóban csoda volt, de számos kisebb más csoda is volt. Például az, hogy a szentatya érkezésekor az addig zuhogó eső elállt és kisütött a nap. A rossz idő próbára tette a zarándokokat, de kitartottak, hiszen aki Csíksomlyóra jött, az erős hittel érkezett, és vállalta a fáradságot, a megpróbáltatásokat. Ferenc pápa aranyrózsát ajándékozott a kegyhelynek, ez különleges pápai ajándék, hiszen nem minden kegyhelyre visz arany rózsát. Most a templomban, a kegyszobor mellett van elhelyezve, és ezt az ajándékot minden idelátogató magáénak érezheti

– mutatott rá a ferences elöljáró.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

László F. Csaba

A szentatya erdélyi látogatásának jelentőségéről azt mondta: Ferenc pápa Szent Péter utódaként evangelizációs utakat végez, küldetése, hogy az egyház egységét és a hívek hitét erősítse. A látogatással a helyi püspökök rendszeres vatikáni vizitációját is viszonozta.

– A pápai beszédeknek mindig súlya van, olyan szempontból, hogy a szentatya igyekszik a homíliájában reflektálni a helyi sajátosságokra, kihívásokra. Az a tapasztalat, hogy a pápai prédikációkat, így a somlyóit is többször kell meghallgatni, elolvasni, hogy ne csak a külsőségeit lássuk, halljuk, hanem a lelkületét is tudjuk megérezni, mert mindig sokatmondóak a pápai beszédek. Érdemes visszakeresni a csíksomlyói prédikációt is. Jakubinyi érsek úr köszönőbeszéde is nagyon sokatmondó volt, annak ellenére, hogy nagyon röviden köszönhette meg a szentatyának a látogatását

– tette hozzá Urbán Erik. 
Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról évente meg­em­lékeznek a ferences Mária-kegyhelyen. A kegytemplomban több alkalommal időszakos kiállítást is szerveztek a pápai szentmisén használt tárgyakból. Idén a Csíksomlyó Üzenete kegyhelylapban írásban, illetve június elsején az ötödik évfordulón, az elsőszombati Mária-köszöntőn szentmisén is felidézik a pápalátogatás eseményeit.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!