Hirdetés

Orvoslakások néhány lépésre a kórháztól

Újabb orvoslakásokat építtet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsa az egészségügyi intézmény szomszédságában. A beruházás közbeszerzését az Országos Lakásügynökség végzi, azt követően készülnek el a műszaki és a kivitelezési tervek, így várhatóan jövő tavasszal kezdődhet a kivitelezés.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 5 perc
Orvoslakások néhány lépésre a kórháztól
A Nagy Laji dombja lejtőin épül az új, huszonnégy lakrészes tömb. Vonzóbbá teszik az intézményt Fotó: Veres Nándor

Az elmúlt években öt társasházat építtetett a Nagy Laji dombján a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsa. Így összesen húsz lakrészt bocsátottak az egészségügyi intézményben dolgozó orvosok rendelkezésére.

Nagy az igény a szolgálati lakásokra

Mivel továbbra is nagy az igény az orvoslakásokra, így a domb Zsögöd felőli oldalára hamarosan egy 24 lakrészes ANL-típusú tömbházat építtetnek a kórház fenntartói. A több mint 12 millió lejes beruházás közbeszerzését az Országos Lakásügynökség végzi.

– A tereprendezési munkálatokat és a közművesítést Hargita Megye Tanácsa biztosítja, ez jelenlegi állás szerint 2,5 millió lejjel terheli a költségvetésünket. Mivel a terület – ahol a tömbház helyet kap – egy domboldal, és körülbelül három méter a szintkülönbség, így jelentős munkálatokat kell végeznünk: támfalakat, földgátakat és lépcsőzetes felületet kell kialakítani, hogy a munkagépek közlekedni tudjanak a tömbházépítés során

– részletezte lapunk megkeresésére Borboly Csaba megyeelnök.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Kevés kórház biztosít lakást az orvosoknak

Hozzátette: az 511 négyzetméter alapterületű, kétemeletes és tetőteres létesítmény közművesítését, a körülötte lévő terület parkosítását, illetve egy 36 férőhelyes parkoló létesítését szintén Hargita Megye Tanácsa biztosítja.

– Kevés olyan kórház van, ahol az orvosok számára új lakásokat tudnak biztosítani. A marosvásárhelyi orvosi egyetemet végzettek, majdani szakorvosok érdeklődéssel keresik a csíkszeredai lehetőségeket. Ennek örülünk, és folyamatosan igyekszünk kielégíteni az igényeket. Az ország talán legdinamikusabban fejlődő kórházáról beszélünk, ez a fiatal szakorvosok számára is vonzó, így hosszú távon is képes perspektívát nyújtani számukra

– mondta Borboly Csaba.

Bővítik a kedvezményezettek körét

A megyeelnök szerint a jövőben nemcsak az orvosoknak, hanem szükség esetén az ápolóknak vagy más kórházi alkalmazottaknak is szállást tudnak biztosítani. – Azt ne felejtsük el, hogy a II-es kategóriájú kórház minősítés, amit a közelmúltban ugyan későn, de sikerült megszereznünk, annak is köszönhető, hogy a kórházi épületek építése, korszerűsítése mellett erőfeszítéseket tettünk azért, hogy az orvosok egy részének lakhatást is biztosítsuk. Így olyan szakorvosokat tudtunk idevonzani, akikkel olyan szakosztályokat tudunk működtetni, amelyek korábban nem voltak Csíkszeredában – tette hozzá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Az építtetésre vonatkozó közbeszerzés és a szükséges tervek elkészítése után várhatóan jövő tavasszal kezdődhet a kivitelezés, erre 19 hónap áll az építő rendelkezésére.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!