Nyári vakáció tele kihívásokkal

Az autista gyermekeknek a nyári szünetben különösen fontos a minőségi, élménydús foglalkozás, a több hónap ugyanis, amíg nincs oktatás, negatívan hat a gyermekek viselkedésére. Emiatt a csíkszeredai Authelp Egyesület, ahol naponta harmincöt autista gyermek vesz részt foglalkozásokon, nyári óvodát is indít júliustól, ezzel segítve a gyermekeket és a szülőket.

Fazakas Bea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nyári vakáció tele kihívásokkal
Közösségben fejlődnek. Nyáron kevesebb a lehetőség Fotó: Authelp

Naponta harmincöt gyermek nyit be az Authelp Egyesület József Attila Általános Iskolában működő központjába Csíkszeredában. Az érintettek nemcsak a megyeszékhelyről, de Felcsíkról és Alcsíkról, Szentegyháza körzetéből, sőt a Gyimesekből is érkeznek. A zömében fiúkból álló társaság legfiatalabb tagja 4 éves, a legidősebb 18.
A fejlesztés kihívásairól Antal Ildikó, az egyesület vezetője nyilatkozott lapunknak, mondván: az autistákkal szemben a mai napig számos előítélettel találkoznak, sokan félnek tőlük, tartózkodnak a kapcsolatteremtés gondolatától is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Sajnos előfordul, hogy az emberek a megértés helyett az ítélkezést választják. Sokan el sem tudják képzelni, hogy milyen egy autista gyermek élete, hogyan küzdenek meg a mindennapi kihívásokkal. Ők is ülnek iskolapadban, tanulnak, és ami a legfontosabb, fejlődnek

– részletezte Antal Ildikó, aki azt is megjegyezte, hogy a korábban szervezett nyílt napok is azt a célt szolgálták, hogy az emberek megismerjék az egyesület tevékenységét.
Elhangzott: a csoportba 12 óvodáskorú gyermek jár, számukra nyitja meg kapuit júliustól a nyári óvoda. Ezek a foglalkozások augusztusig, naponta 9-től 13 óráig tartanak majd.

– A nyári szünet jellemzően kihívás az autista gyermekek szüleinek. A kirándulásokat sokkal nehezebb megoldani, táborokról ne is beszéljünk. A szülők kreativitására van bízva ez az időszak, amikor azt kell megmutatni a gyermekeknek, hogy nem az iskolaépületből és a lakásból áll az élet

– mutatott rá az Authelp Egyesület vezetője, aki szerint különösen nehéz autista kisgyermekkel útnak indulni, programokat lebonyolítani.

– A nyári óvoda ilyenkor nagy segítség a szülőknek. A hosszan tartó szünidő alatt a gyermekek elszoknak a foglalkozásoktól, és jellemzően nehezebben kezdik az új tanévet

– jegyezte meg.
Mint megtudtuk, az elmúlt évekhez képest az Authelp anyagi bevétele csökkent, a nonprofit szervezet semmilyen adókedvezményben nem részesül. A fejlesztések, foglalkozások minőségi szintjének megőrzése miatt anyagi hozzájárulásokra lenne szüksége az egyesületnek.

– Még mindig vannak olyanok, akik nem rendelkeznek jövedelemadójuk felajánlható százalékáról, pedig az Authelp Egyesület számára különösen fontos lenne a segítség, hiszen támogatás nélkül csak nehezen tudunk fennmaradni

– jelezte Antal Ildikó.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!