Nőtt a szemétszállítási díj

Augusztus elsejétől 18 százalékkal emelték a hulladékgyűjtési és -szállítási díjat az Eco-Csík térségi hulladék­gazdálkodó vállalat kiszolgálási területén. Erre a mi­nimálbérek növekedése és díjszabás-kiegészítések miatt van szükség.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Nőtt a szemétszállítási díj
Gyergyóremetére szállítják Hargita megye minden hulladékát. Fotó: László F. Csaba

Megemelték a hulladékgyűjtési és -szál­lítási díjat az Eco-Csík térségi hulladékgazdálkodó vállalat kiszolgálási területén a minimálbér növekedése és a hulladék Gyergyóremetére, a hulla­dék­­lerakó és -kezelő központba való szállítása miatt augusztus elsejétől. A díjszabás változtatásait a csíkszeredai önkormányzati testület júliusi ülésén és az Alcsík Kistérség Fejlesztési Egyesület közgyűlésén is elfogadták.
Mint Pál Tamás, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta: a hulladékgazdálkodás több folyamatból, résztevékeny­ségből áll, ezeknek külön-külön szolgáltatói vannak. Az Eco-Csík például csupán gyűjt és szállít, a lerakóban történő mechanikai és biológiai kezelést, a komposztálható részek kiválogatását és a lerakóba helyezést a működtető köteles elvégezze, ezért ezek díját a többi szolgáltató szabja meg számukra. Emellett törvény határozza meg a környezetvédelmi adót (körforgásos gazdasághoz való hozzájárulás), ez egy bizonyos összeg, amit a szolgáltató minden lerakott tonna hulladék után köteles kifizetni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Új komponensek a folyamatban

Mivel július elsejétől megemelkedett a bruttó minimálbér összege, illetve a hulladékot az Eco-Csík kiszolgálási területének minden pontjáról a gyergyóremetei hulladéklerakó és -kezelő központba szállítják, amihez átrakásra is szükség van (a gyűjtőautókból teherautókra teszik a hulladékot, hogy hatékonyabb legyen a szállítás), 18 százalékkal megemelték a hulladékgyűjtési és -szállítási díjat – tudtuk meg.
Emellett – mióta Gyergyó­remetére szállítanak – a hulladékgazdálkodási folyamatban megjelent két új komponens: a hulladék mechanikai és biológiai kezelése, illetve a komposztálás, ezeknek pedig pluszköltsége van. A lerakóba kerülő hulladékmennyiségre tonnánként kell fizetni, az Eco-Csík a leszállított mennyiség tonnáját beszorozza ezzel a díjjal, és attól függően, hogy a fogyasztónak milyen szerződése van, milyen mennyiségű hulladékot termel, azt a mennyiséget visszaosztják rá. Pál Tamás hangsúlyozta: a „fizess azért, amit kidobsz” elvnek megfelelően minden felhasználónak jogában áll kiválasztani a gyűjtőedény típusát, méretét a megtermelt hulladékmennyiségnek megfelelően, ezáltal valamennyi háztartás csökkentheti saját hulladékgazdálkodási költségeit. Ugyanakkor kiemelte: aki komposztál, illetve külön gyűjti és akár a RetuRO rendszeren keresztül visszaváltja a palackokat, üvegeket és alumíniumdobozokat, nagymértékben csökkentheti költségeit.

Nőtt a szemétszállítási díj
Kukásautóra várva. Drágábban szállít

Mi van a számlán?

A hulladékgazdálkodást alkotó résztevékenységek költségeit külön-külön kell feltüntetni a számlán. Eddig három fő komponens volt: a háztartási hulladékok gyűjtése és szállítása; a hulladékok lerakása, amelyhez hozzáadódik a lerakói illeték is, amely a környezetvédelmi alapba megy; illetve a szelektív hulladékok gyűjtése, válogatása és értékesítése. Augusztus elsejétől ezeken felül a számlán megjelenik a hulladék mechanikai kezelése és a zöldhulladék költsége ott, ahonnan ilyent kell elszállítsanak.

A díjak alakulása

Csíkszeredában idén január elsejétől július 31-ig tömbházlakásos övezetben egy személyre 18,82 lej volt a szemétszállítási díj, augusztus elsejétől pedig 22,44 lejre emelkedik. Az ötvenliteres kuka estében 19,12 lej volt a havi szemétszállítási díj, ami mostantól 24,80 lej lesz. Nyolcvanliteres esetében a 37,24-es összeg helyett 47,14 lejt kell fizetni. A jogi személyeknek eddig egy köbméter hulladék elszállításáért 201,22 lejt kellett fizetniük, ezentúl 261 lejbe kerül.
Vidéken az 50 literes kukányi szemét elhordásáért havonta 15,62 lej helyett ezentúl 18,34 lejt kell fizetni, a 120 literes kuka esetében a 46,86 lejes díj 55,02 lejre növekedett augusztus elsejétől. Az általunk kiszámolt végösszeg minden esetben megközelítő értéket jelent.

Nőtt a szemétszállítási díj





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!