Nincs koronavírusos beteg Csíkszeredában

HN-információ
Mindkét beteg elhagyta a kórházat Csíkszeredában, így egyelőre nincs aktív fertőzéses eset a csíki térségben. Az önkormányzat szociálisan hátrányos helyzetű diákoknak segít élelmiszer-csomagokkal. A legfrissebb információkról Ráduly Róbert Kálmán polgármester számolt be online sajtótájékoztatón.

Lassan indul újra a gazdaság                                                                                                  Fotó: László F.Csaba

A rendkívüli állapot végéhez közeledve, 43-an vannak intézményes, 31-en pedig otthoni karanténban. A meggyó­gyult személyek ugyan elhagyták a kórházat, de további két hétig elkülönítésben lesznek otthonaikban. – A 217 szépkorú személyből, akik nyilvántartásban vannak, 154-en kértek segítséget az önkormányzattól, akár több alkalommal is. A hajléktalanszállón 18-an tartózkodnak, mindannyian ellátásban részesülnek – mondta a városvezető. Hangsúlyozta, hogy hétfőtől hátrányos helyzetű tanulókat segítenek élelmiszer-csomagokkal, ezeket a csendőrség segítségével szállítják ki hetente egy alkalommal. A csomagok 60 lej értékben tartalmaznak élelmiszert. A városi katasztrófavédelmi bizottság a jövő héttől csak heti egy ülést tart, a héten összegzik a koronavírus-járvány elleni intézkedések költségeit. A bizottság eddigi működése Néhány főbb intézkedésre osztható fel a bizottság eddigi tevékenysége. Az egyik ilyen a tömbházak fertőtlenítése volt, melyre 135 000 lejt költött az önkormányzat. Idetartozik a kézfertőtlenítő adagolók felszerelése és feltöltése, maszkok vásárlása, klór alapú szerek beszerzése. – A legfontosabb feladatok közé tartozott a hét lélegeztető-gép vásárlása, ami 700 000 lejbe került. Megtörtént a két mosó- és szárítógép átadása a mentőszolgálatnak, valamint a 33 ózongenerátor megvásárlása, amelyek beszerzése folyamatban van, 50 000 lej értékben – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy emellett mindennapi használatra szánt esz­közöket, használati tárgyakat szereztek be az intézményes karanténban lévő személyeknek. Folytatódnak a beruházások – A járvány megelőzése mellett most a legfontosabb a gazdaság újraindítása. Gőzerővel dolgoznak az elkerülő út aszfaltozásán, zajlik az iskolák és óvodák felújítása, valamint folytatódnak a Kalász-negyedben elkezdett munkák – mondta Ráduly Róbert Kálmán. Csíkszereda önkormányzata soron kívüli tanácsülésen döntött a Liviu Rebreanu Általános Iskola felújításáról. A határozat módosításával 6,01 millió lejről 7,09 millió lejre növelte a beruházás becsült értékét. A beavatkozási munkálatok engedélyezési dokumentációjának módosítását az tette indokolttá, hogy a kivitelezési közbeszerzésen az egyetlen ajánlattevő a korábban becsültnél magasabb értékkel vállalná a munkát. A különbözetet a helyi költségvetésből fedezik. A kivitelezés kezdésének ideje még ismeretlen. A korlátozások enyhítését követően május 20-án vagyis jövő szerdán nyílik meg az ideiglenes piac a promenádon, kezdetben heti egy alkalommal.

Fülöp Orsolya



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!