Hirdetés

Nézeteltérés egy kinevezés kapcsán

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke korrekt szervezeti lépésnek tartja, hogy Kolozsvári Tibort kinevezték a tusnádfürdői helyi szervezet élére, szerinte ugyanis a megbízott vezető kiválasztása az RMDSZ szabályzata alapján történt. Vannak, akik nem értenek egyet a területi elnök lépésével, azt önkényes beavatkozásnak tartják a helyi szervezet életébe. 

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 8 perc
Nézeteltérés egy kinevezés kapcsán
Kolozsvári Tibort nevezte ki Borboly Csaba az RMDSZ tusnádfürdői elnökének Fotó: RMDSZ

Böjte Csaba-Ernő, Tusnádfürdő RMDSZ-es alpolgármestere szerint a legutóbbi helyhatósági választásokon az RMDSZ több helyet szerzett a testületben, mint korábban bármikor, és az elmúlt három évben – a megválasztott polgármesterrel és a testületben mandátumot szerzett más pártot képviselő és független önkormányzati képviselőkkel együttműködve – sikerült eredményeket elérniük, a lakosságot folyamatosan tájékoztatva. Mint mondta, az RMDSZ választott tisztségviselői rendszeresen szerveztek közösségi eseményeket, kézművesvásárokat, workshopokat, előadásokat, helyi bálokat, lakossági fórumokat, s valamennyiről beszámoltak az online térben is, és akit érdekelt, vagy segíteni szeretett volna, követhette. Hozzáfűzte, nyílt napokat és fórumokat szerveztek a vízhelyzet kapcsán is.

– A Csíki Területi Szervezet elnöke azt állítja, hogy mi az elmúlt három évben nem kerestük meg az RMDSZ Tusnádfürdői Helyi Szervezetében tartandó tisztújítás kapcsán. Ez nem igaz. E-mailekkel és meghívókkal tudjuk bizonyítani, hogy igenis kerestük az elnököt.

A gond az volt, hogy a tusnádfürdői RMDSZ-elnök nem az lett volna, aki a területi szervezet elnöke tetszésének megfelelő – mondta Böjte –, ezért mindig megvétózta, valamilyen ürüggyel érvénytelenítette az üléseket.

Az alpolgármester állítása szerint ennek ellenére továbbra is keresték és akarták a tisztségújítást. 

– Értetlenül álltunk az eset előtt, a közösségi médiából értesültünk mi is, hogy Tusnádfürdőn elnököt neveztek ki, a tudtunk nélkül.

Ráadásul olyan személyt nevezett ki az elnök, aki Tusnádfürdőn egyáltalán nem népszerű. Ez teljes egészében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének a döntése volt. Most érkeznek a levelek, hogy álljunk be a területi elnök mögé, és segítsük a munkáját. Engem már korábban is, a kampány idején ki akartak csinálni, mert nem tetszik, hogy miként végezzük a dolgunkat a városban – állítja Böjte Csaba-Ernő. – A területi elnök Tusnádfürdő élére RMDSZ-es polgármestert szeretne jövőre, ehhez mi most be kellene álljunk Kolozsvári Tibor mögé, amiért a város lakossága megkövezné a jelenlegi városvezetést – fűzte hozzá.

Böjte Csaba-Ernő szerint hosszú évek munkáját rombolnák le ezzel a lépéssel.

– A területi elnök most úgy érzi, hogy mi ellene és a döntései ellen vagyunk, pedig nem. Ez elvi kérdés, nem fordulhatunk szembe saját magunkkal

s azzal, amit vállaltunk a várossal szemben, ez nem lenne helyénvaló. Egy ilyen lépéssel odalenne minden hitelünk a lakosság előtt – hívta fel a figyelmet az alpolgármester.

Az alpolgármester vállalta volna a helyi elnökséget? 

Az RMDSZ Tusnádfürdői Szervezetének korábbi elnöke, Melles Mária volt, aki elköltözött és lemondott a tisztségről. Az alpolgármester szerint ezután kezdeményezték a tisztújítást. 

– Bevallom, szándékomban állt vállalni az elnökséget.

Amikor szavazásra került a sor, és a mérleg nyelve az irányomba billent volna, akkor lefújták a szavazást – állítja Böjte. – A véleményünket az elnök kinevezése előtt kellett volna kikérni, nem utólag. Nem ragaszkodom a tisztséghez, de mi, helyiek tudjuk a legjobban, mire van szükségünk, és ehhez elegendő támogatottságunk is van – fűzte hozzá.

Fölösleges feszültség és nyilvános sértés

Böjte Csaba-Ernő három éve a település alpolgármestere, és úgy gondolja, hogy hatékonyan, célirányosan tevékenykedik a helyi testület és a hivatal vezetősége, együttműködésben a helyi lakossággal és az országos érdekképviselettel.

– Mindezek után

azt állítani, hogy az elmúlt időszakban nem volt értékelhető tevékenységünk, nemcsak valótlan, de sértő is.

Ezért fordultunk a történtek miatt a helyi RMDSZ-frakció nevében az RMDSZ országos vezetőségéhez, a további lépésekhez a felettes testületek véleményezését várjuk. Nem értjük és nem látjuk a célját a mostani kinevezéssel generált közösségbomlasztásnak, ami minden bizonnyal további negatív hatással lesz a helyi közösségre és az RMDSZ megítélésére is – szögezte le az RMDSZ-es alpolgármester. 

A területi elnök álláspontja a kinevezés kapcsán

Az ügy kapcsán – amely a közösségi médiában tett bejelentést követően felháborodást váltott ki a tusnádfürdőiek körében – megkerestük Borboly Csabát, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnökét is.

Az elnök korrekt szervezeti lépésnek tartja a kinevezést, mert közel három éve nincs vezetője az RMDSZ Tusnádfürdői Helyi Szervezetnek.

Kifejtette, az ideiglenes megbízott vezető kiválasztása az RMDSZ szabályzata alapján történt, és alapos helyi konzultációt, több hónapos döntés-előkészítést és alapos mérlegelést jelentett. 

– Minden más információ rosszindulatú és félretájékoztató, meg lehet ítélni azok szakmai hozzáértését és a szervezet iránti elkötelezettségét, akik valótlanságot állítanak.

Korábban felkértük írásban a város 2020-ban megválasztott, jelenleg tisztségben lévő független polgármesterét (Butyka Zsolt, aki korábban a városi RMDSZ elnöke volt, 2008-ban), de ő írásban elutasította a megbízatást. Volt önkéntes jelentkező is, de annak a szakmai előéletét, teljesítőképességét nem tartottuk elegendőnek ahhoz, hogy egy városi RMDSZ-t vezessen, de a megmérettetésen ő is indulhat – szögezte le a megyeelnök.

RMDSZ-es polgármestert szeretne?

Borboly Csaba felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövő évi választásokra az RMDSZ polgármesterjelöltje kiválasztásának módját az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa, majd a csíki Területi Képviselők Tanácsa dönti el, „aki annak megfelel és vállalja a kötelezettségeket, az jelölt lehet”. A belső megmérettetés módjáról a fent említett szabályok fognak rendelkezni. 

– Remélem, akár többen is lesznek, akik ezért a tisztségért megméretkeznek, akár jelenleg tisztségben lévő városi tanácsosok is. Bízom abban, hogy most a tusnádfürdői RMDSZ-nek lesz polgármesterjelöltje, mert az előző választáson nem volt

– mutatott rá az elnök. Hozzátette, legutóbb RMDSZ-es polgármestere 2008-ig volt a városnak. A tusnádfürdőieket arra kérte, közösen koncentráljanak arra, hogy 2024-ben öt választás lesz, s a városban újra jól szerepeljenek az RMDSZ jelöltjei, mint 2008 előtt, minden választáson legyen erős részvétel. Ehhez szükség van szervezetre, amely működik, van legitim elnöke, jó jelölteket állít és megnyeri a városi választást, a parlamenti választásokon jó eredményeket ér el, és az RMDSZ államelnökjelöltje maga mögött tudhatja a város többségének támogatását, fejtette ki az elöljáró.

– A hosszú éveken át húzódó viták nem visznek minket előre, azok a szövetséget és a közösséget gyengítik.

Bízom benne, hogy ezzel a csapattal olyan többséget tudunk létrehozni, amelynek segítségével folytathatjuk az elkezdett munkát – nyomatékosította Borboly Csaba.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!