Nemsokára befejezik a Hargita utca felújítását

Festik az útburkolati jeleket Csíkszeredában, a Hargita utca felújítás alatt álló szakaszán, a munkát várhatóan október 11-ig befejezik. Átjárókat, sávelválasztó vonalakat és bicikliutakat is felfestenek. A teljes korszerűsítésen átesett utca műszaki átvételezését október végére remélik a város vezetői.

Kovács Andrea
Nemsokára befejezik a Hargita utca felújítását
Folyik a munka. Október végére ígérik a befejezést Fotó: Bors Béla/Fb

Év elején hagyta jóvá a Központi Regionális Fej­lesztési Ügynökség a csík­szeredai Hargita utca teljes korszerűsítési munkálatainak átütemezését, így az átadás új határideje az idei ősz lett.

Buszsáv nélkül

Az utca átépítése része az úgynevezett nagy mobilitási projektnek, amelynek finanszírozására a Regionális Operatív Programban pályázott a csíkszeredai önkormányzat. Az 1370 méter hosszú útszakaszon a gépjárműforgalom számára kétszer két sávot jelölnek ki, nem lesznek buszsávok, és az út közepére nem szerelnek elválasztó elemeket, a bicikliutat pedig a szélső sávra festik fel.
Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere tegnap adott hírt a Hargita utca felújítás alatt álló szakaszán zajló munkáról. Érdeklődésünkre elmondta: egy-két utcabejárat kivételével mindenhol leterítették már a legfelső réteg aszfaltot, a kopóréteget is, így foghattak hozzá tegnap reggel az útfestésnek, amelyet várhatóan – kedvező időjárási feltételek mellett – október 11-ig befejeznek. Egyelőre az átjárók festéséhez láttak hozzá, de a munka a sávelválasztó vonalak és bicikliutak festését is magában foglalja.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Tartják a határidőt

– A korszerűsítési munkálatok egyébként 2023 júniusában kezdődtek el, és a téli leállás időszakát levonva 12 hónapon át zajlottak, tehát a kivitelező – az ING Service Kft. – tartani tudta a határidőket. Hátravan még néhány behajtó aszfaltozása, a vakok és gyengénlátók számára a taktilis sáv ragasztása, a buszmegállók beüzemelése, a járda melletti ágyások földdel való feltöltése, valamint pár kábel bekötése. A műszaki átvételezést október végére látjuk reálisnak

– közölte az elöljáró.
Az említett szakaszon fát is ültettek, az út két szélén összesen 154 gömbakác került az ágyásokba, emellett igyekeztek a már meglévő fák egy részét is megmenteni. Kicserélték a közvilágítási hálózatot, az áram­szolgáltató hozzálátott a vezetékek felszín alá helyezését előkészítő megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének, ezért bíznak benne, hogy a következő években ez megtörténik.

Eltűnnek az oszlopok

– Egyrészt éppen ebből a megfontolásból döntöttünk a járda piskótakővel való burkolása mellett, hogy minél kisebb beavatkozással lehessen elvégezni majd ez a várva várt, tőlünk független munkát is és a régi oszlopokat is csak ezt követően távolíthatjuk el

– hangsúlyozta az alpolgármester, megjegyezve, hogy a beruházás teljes összege 18,93 millió lej. Az Európai Unió és a kormány összesen 7,19 millió lejjel támogatja az infrastruktúrafejlesztést, a fennmaradó összeget a város saját forrásaiból biztosítja, az előre elkülönített összegbe minden munkálat belefért.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!