Hirdetés

Nem mindennapi kihívást teljesítettek

221 kilométer hosszú és közel 3600 méter szintkülönbséggel rendelkező kerékpáros teljesítménytúrán vett részt közel 140 kerékpáros, akik az ország tizennégy megyéjéből érkeztek Csíkszeredába. A Motorsirülő Challenge – Stay on the bike on the last climb! nevű kihívást július 13-án rendezte meg a csíkszeredai Randonneurs Egyesület, de a jövőben már nem fogják megszervezni az eseményt, mert túl nagy feladat ez a kis szervezőcsapatnak.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nem mindennapi kihívást teljesítettek
Kerékpárral a hegyen. Nem kis teljesítmény Fotó: Nagy Lajos

A Motorsirülő Challenge az egyik legnépszerűbb kerékpáros rendezvénye a csíkszeredai Randonneurs Egyesületnek, amelyre idén januárban lehetett jelentkezni, és három nap alatt be is teltek a helyek: összesen 160-an jelentkeztek, az ország tizennégy megyéjéből. Az esemény egyik főszervezője, Bogdan Ionuț elmondta, a legtöbb résztvevő Hargita megyei volt, de sokan érkeztek Bukarestből, illetve Arad, Temesvár, Dâmbovița, Szeben, Brassó, Tulcea, Bákó, Kovászna, Maros és Prahova megyéből is. A szervezőktől megtudtuk, hogy szombat reggel hét órakor a rajthoz ennél kevesebben, közel 140-en álltak.

Nem mindennapi kihívást teljesítettek
Az országúti kerékpárosok Csíkszeredából, a Szabadság térről indultak reggel hét órakor, Bánkfalva felé haladtak, majd Csíkszentmártonból Csinód felé vették az irányt. Miután „kimásztak” a szerpentines úton a Rugát-tetőre, visszafordultak, onnan a Nyergestetőn át a Sóskútfürdőig tekertek, majd a Csíkszentimrei Büdösfürdőre mentek ki, ahonnan Hargitafürdőre, majd a Gyimesi-hágóra, végül pedig a Szellő-tető felé vezető Motorsirülőre kellett kimenniük, ahol frissítőpont is volt. A kihívás innen kapta a nevét, hiszen ez a szakasz több mint három kilométer hosszú, átlagban 11,3 százalékos az emelkedő, és ez az a rész, ahol a kerékpárosok nem tehetik le a lábukat (Stay on the bike on the last climb!, magyarán: Maradj a biciklin az utolsó mászáson!). Az útvonal itt nem ért véget, a cél a Jakab Antal Háznál volt, ahol vacsorával és hideg sörrel várták a kimerült résztvevőket, illetve itt adták át a díjakat is, este kilenc órakor.


– Az útvonal legnehezebb része egyértelműen a Motorsirülő volt, de egész nap nagyon meleg volt, ezért nagyon kellett figyelni a hidratálásra, evésre

– mondta érdeklődésünkre Orbán Csaba, aki másodikként ért célba.

Nem mindennapi kihívást teljesítettek
Mozgásidő szerint hét óra negyvennégy perc alatt, de a pihenőkkel együtt tíz óra alatt teljesítette a kihívást. Érdeklődésünkre elmondta, az országúti kerékpározás számára hobbi, és nagyon elégedett ezzel az eredménnyel.
Voltak, akik sötétedés után, a díjkiosztó közben értek célba. Jó hangulat várta őket a Jakab Antal Ház udvarán, ahol nemcsak az első három célba érőt díjazták, hanem tombolahúzás is volt, így a támogatóknak köszönhetően a résztvevőknek több mint fele kapott nyereményt. Ezenkívül díjazták azt a négy lányt is, akik teljesítették a kihívást. 
Mint kiderült, a résztvevők nagy része hobbikerékpáros. Kérdésünkre, hogy miért jelentkeztek a rendezvényre, a biciklisek azt válaszolták, hogy szeretnek kerékpározni, ilyen kihívásokkal tudják feszegetni határaikat, és tesztelhetik állóképességüket, nem beszélve arról, hogy ilyenkor jó társaság gyűl össze.

Nem mindennapi kihívást teljesítettek
A szervezők azonban közölték, hogy a csíkszeredai Randonneurs Egyesület nem fogja többször megszervezni a Motorsirülő Challenge-et. A döntést néhány hónappal ezelőtt hozták meg, amikor rájöttek, hogy az esemény túl nagy kalap két szervezőnek és a kis önkéntes csapatnak.

Nem mindennapi kihívást teljesítettek

Nem mindennapi kihívást teljesítettek

Nem mindennapi kihívást teljesítettek





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!