Nagyobb tér kell az autista óvodásoknak

Kinőtte a József Attila Általános Iskolában működő központját a csíkszeredai AutHelp Egyesület. A tizennyolc autista gyermek befogadására alkalmas helyszínre ebben a tanévben is harmincöt speciális nevelésű igényű kiskorú jár, köztük óvodáskorú gyermekek is. A tervek szerint a Napraforgó Napközibe és a Micimackó Óvodába költöztetik őket a jövőben.

Fazakas Bea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Nagyobb tér kell az autista óvodásoknak
Finommotoros készségeket is fejlesztenek Fotó: AutHelp Egyesület

Tizenkét autista óvodás jár az AutHelp Egyesületnek a József Attila Általános Iskolában működő központjába, ahol összesen harmincöt speciális nevelési igényű kiskorú kezdte meg a 2024–2025-ös tanévet. Mindössze tizennyolc gyermek befogadására alkalmas a helyszínről, így a teret kinőtte az egyesület.
Antal Ildikó, az egyesület vezetője érdeklődésünkre vázolta az elsődleges problémákat a központtal kapcsolatban. Rámutatott, hogy nincsenek tornatermek, sem terápiás terem az autista gyermekek számára. 

– Szeretném kiemelni, hogy hálás vagyok a József Attila Általános Iskolának és vezetőségének, hogy befogadtak minket, de az az igazság, hogy már nem férünk el itt. Nálunk nem olyan oktatás zajlik, mint máshol, nem a lexikális tudást mérjük fel. A fejlesztésekhez, a csoportmunkákhoz elengedhetetlen a nagyobb tér, a több terem

– mondta Antal Ildikó, kitérve arra is, hogy a speciális oktatásnál egy csoportban legfennebb hat gyermek lehet, és minden csoportban az autista gyermekeknek kifejlesztett módszerekkel tanítanak a pedagógusok.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az önellátásra nevelés az első és legfontosabb szempont a speciális nevelési igényű gyermekek életében. De a piktogram, a kártyás napirend, a mozgáskoordináció és a motoroskészségek fejlesztése is része az autista gyermekek oktatásának, ugyanakkor a viselkedésproblémák is terítékre kerülnek ilyenkor.
Mint megtudtuk, a tervek szerint a Napraforgó Napközi és a Micimackó Óvoda lenne a megoldás a kialakult problémára, ugyanis ide költöztetnék az autista óvodásokat. 

– Gondolom, ezt az évet még kihúzzuk valahogy a jelenlegi helyszínen, de az iskolában nincs játszótér, nincs, ahova levigyék a gyerekeket a pedagógusok, miközben az autista óvodásoknak is nagy a mozgásigényük. Változásra van szükség

– hívta fel a figyelmet az AutHelp Egyesület vezetője.
Sógor Enikőt, Csíkszereda alpolgármesterét is megkérdeztük a speciális nevelési igényű óvodások helyzetéről. Mint mondta, szóbeli ígéretet tettek a két csoport áthelyezéséről az említett intézményekbe, de a Micimackó Óvoda korszerűsítése lelassította a folyamatot. 

– Sajnos, a kivitelezés tolódik, úgyhogy még ezt a tanévet ki kell bírják a régi helyszínen a gyermekek. Már hivatalos levelezést folytattunk a Kis Herceg óvodával, amelyhez ez a két csoport tartozik, átveszi őket a Napraforgó Napközi és a Micimackó Óvoda, de ehhez az kell, hogy lezáruljon a korszerűsítés

– jelentette ki az alpolgármester, aki szerint jövő ősszel már új helyszínen kezdhetik a tanévet az autista óvodások.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!