Hirdetés

Múltidéző ünnep a színházban

Gálaesttel, díjátadóval, zenés műsorral, megható és vicces pillanatokkal ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Csíki Játékszín szombat este. A színpadon meghívott vendégek is felléptek, és a közönség archív felvételeket, valamint a társulat munkáját bemutató kisfilmet is láthatott. A Csíki Játékszín elmúlt huszonöt évének legemlékezetesebb pillanatait idézték fel.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Múltidéző ünnep a színházban
Erdei István és Parászka Miklós a színpadon Fotó: Péter Ágnes

„Hosszú lesz így ez az este” – jegyezte meg valaki tréfásan a mikrofonba a Csíki Játékszín huszonötéves jubileumi ünnepségén szombat este, miközben Parászka Miklós, a Csíki Játékszín alapító igazgatója és Erdei István volt alpolgármester színpadra lépett, és szűnni nem akaró taps hangzott a nézőtérről. A Csíki Játékszín régi munkatársakkal, meglepetésvendégekkel ünnepelt az évfordulón: jól ismert dalok csendültek fel, és archív tévéfelvételeket is láthatott a közönség – többek között egy interjút Hunyadi Lászlóval, a Csíki Játékszín egyik alapító színészével –, így a társulat az elmúlt huszonöt év legemlékezetesebb pillanatait idézte fel.

Erdei István volt alpolgármester elmondta, hogyan sikerült elcsalniuk Marosvásárhelyről Csíkszeredába a fiatal színészeket, Parászka Miklóst és Hunyadi Lászlót, majd az alapító igazgató beszélt a kezdetekről.

‒ Romantikus vállalkozás volt a színházalapítás, ugyanis a szándékon kívül semmi más nem volt. Az volt az elképzelés, hogy Csíkszeredában népszínházat kell elindítani, és bár a szakmán belül sokaknak fáj ez a szó, mert azt gondolják, hogy valami együgyű dologról van szó, igazából azt jelenti, hogy széles közönséget szeretne elérni, sok műfajt visz színpadra, ért ezeknek a műfajoknak a technikájához és képes minden műfaj által az emberábrázolásra. Köszönöm a jelenlegi társulatnak, hogy továbbra is ezen az úton járnak, és messzemenően értékelem, hogy emellett tele vannak új ötletekkel

– mondta Parászka Miklós.

Az ünnepi műsoron meghívott vendégként a szatmárnémeti színház művészei is felléptek, akik korábban is szerepeltek a Csíki Játékszín színpadán: Lőrincz Ágnes színművészt, Manfrédi Annamária zenei vezetőt és Nagy Csongor Zsolt színművészt láthatta újra a csíkszeredai közönség.

A gálaműsoron átadták a Sancho Panza-díjakat is. Mint Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója mondta, a díjat azoknak adják, akik szívvel-lélekkel segítik a Csíki Játékszín munkáját, ahogyan Sancho Panza segíti Don Quijotét a szélmalomharcban. Idén öt személynek adtak Sancho Panza-díjat: Lázár Anna könyvelőnek, Boldizsár Ágoston tanárnak, Ferencz Angélának, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetőjének, Ráduly Ernőnek – aki Veress Albert elmondása szerint külső segítségként nagy szerepet vállalt az előadások díszletének építésében –, valamint Antal Attilának, Csíkszereda volt alpolgármesterének.

Veress Albert Csíkszereda jelenlegi alpolgármesterének is megköszönte, hogy fenntartják a színházat. Sógor Enikő alpolgármester elismerését fejezte ki a társulatnak, majd a színházigazgatóval együtt átadták a Hunyadi László-díjat és a Kulissza-gyűrűt. A társulat tagjainak szavazata alapján idén a Hunyadi László-díjat Nagy Gellért színész kapta, és a Kulissza-gyűrűt a színház teljes munkaközösségének döntése szerint Csóti Zselyke művészeti titkár vehette át.

A színházigazgató a társulat művészeti vezetőjét, Vladimir Antont is színpadra hívta, aki röviden szólt a színészekhez és a közönséghez: mint mondta, amióta a Csíki Játékszínnél van, olyan értékekkel gazdagodott, amelyekre nem számított, és nagyon boldog, hogy a társulattal dolgozhat.

Végül Ráduly Gábor zongorakíséretében a Csíki Játékszín tagjai egy saját szerzésű dalt énekeltek el, a közönség pedig sokáig tartó tapssal jutalmazta az ünnepi gálaműsort.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!