Misi, a chatbot segít

Mesterséges intelligenciát használó chatbottól lehet információkat kérni a Kájoni János Megyei Könyvtár weboldalán. Bedő Melinda osztályvezető könyvtáros szerint azért üzemelték be az alkalmazást, hogy több online látogatót vonzzanak és népszerűsítsék az online szolgáltatásokat.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Misi, a chatbot segít
Vonzóvá tennék a könyvtár online szolgáltatásait Fotó: Veres Nándor

A Kájoni János Megyei Könyvtár weboldalán szoftveralkalmazástól, mesterséges intelligenciát használó chatbottól lehet információt szerezni a könyvtárról: például a nyitvatartásról, regisztrációs szabályokról, egyéb online szolgáltatásokról lehet kérdezni.
Mint Bedő Melinda osztályvezető könyvtáros mondta, a chatbotjuk olyan szoftveralkalmazás, ami emberi erőforrás bevonása nélkül képes ügyfelekkel történő kommunikációra. A chatbot-rendszereket úgy tervezték, hogy meggyőzően szimulálják azt, ahogyan egy ember viselkedne beszélgetőpartnerként.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A chatbotot tavaly szep­temberben, Szent Mihály napján üzemelték be, és ennek apropóján Misinek nevezték el. Mint Bedő Melinda mondta, kezdetben kissé buta volt az alkalmazás, de azóta „betanították”, és minél többen használják, kérdeznek tőle, annál pontosabb információkat ad meg. A könyvtáros hozzátette, hogy még mindig nem árt kritikusan kezelni az általa nyújtott adatokat, mert adhat pontatlan válaszokat.

– Érdekességnek találtuk, és azért is üzemeltük be a chatbotot, hogy vonzóvá tegyük a könyvtár online szolgáltatásait a fiatalok számára

– mondta Bedő Melinda, hozzátéve, hogy az elmúlt időszakban jócskán megnövekedett a könyvtár online látogatottsága, tavaly például hatszázezerszer keresték fel a weboldalt a könyvtár online szolgáltatásaiért.

Vakációs nyitvatartás

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a Kájoni János Megyei Könyvtár közönségszolgálati programja június 24. és szeptember 2. között a következőképpen módosul: hétfő 10:00-18:00, kedd- csütörtök 8:00 -16:00, péntek 8:00-14:00. A nyári vakáció ideje alatt a könyvtári olvasókörök, a rendezvények és a programok is szünetelnek.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!