Minden, amit tudni kell az idei Csíkszeredai Városnapokról

A megszokott programokon túl újdonságokat is tartalmaz az idei Csíkszeredai Városnapok programsorozata. Az augusztus első hétvégéjén zajló városünnepből nem maradhat el a Csíki Kamarazenekar nyitókoncertje, a Pityókafesztivál, a Dob-Ban Ritmusfesztivál, ugyanakkor idén a Borudvar mellett Ifjúsági udvar is nyílik. A négy nap programját sportesemények, színházi előadás, társasjátékozás, rajzfilmvetítés is színesíti. Esténként a Szabadság téri nagyszínpadon többek között a Takáts Tamás Blues Band, Smiley, az Intim Torna Illegál, valamint Kökény Attila és Rakonczai Viktor koncertezik – írja közleményében a megyeszékhely önkormányzata.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Minden, amit tudni kell az idei Csíkszeredai Városnapokról
Archív Fotó: Létai Tibor

Az eseménysorozat önkormányzati labdarúgótornával kezdődik szerdán, a Stadion utcai műgyepes pályán, csütörtökön kora délután pedig papírszínház és biblioterápia, azaz kortárs novellaolvasó program várja az érdeklődőket a Kájoni János Megyei Könyvtárban, míg este 8 órától a Csíki Kamarazenekar városnapi hangversenye nyitja a kulturális rendezvénysorozatot a Szent Ágoston-templomban. A műsort a bécsi klasszicizmus és a korai romantika emblematikus műveiből állították össze (Mozart: Varázsfuvola – nyitány; Schubert: Befejezetlen szimfónia; Beethoven: C-moll szimfónia, no. 5., Sors). Az est karmestere Ménesi Gergely Budapestről. A hangversenyre a belépés ingyenes!

A Csíkszeredai Városnapok eseményei hat fő, de összesen több mint tíz helyszínen zajlanak.

A szabadtéri koncertek helyszíne a Szabadság téri nagyszínpad lesz, ahol pénteken 19 órától a helyi tagokból álló Majd Kiderül zenekar lép színpadra, őket 20.30-tól a számos szakmai elismeréssel jutalmazott 4S Street követi, a péntek estét 22 órától pedig Smiley koncertje zárja.

Szombaton 18.30-tól a Slágerebbje formáció varázsolja el közönségét változatos és lendületes show-műsorával. Romániában a rock műfaj megszületéséhez és fejlődéséhez jelentős mértékben hozzájáruló Krypton zenekar koncertje 20 órától kezdődik, 21.30-tól pedig a magyarországi Intim Torna Illegál minden izmot megtáncoltató koncertje lesz a szombati nap záróakkordja. A zenekar tagjaival szombaton 16.30-tól a központi park színpadán is találkozhatnak a rajongóik. A vasárnap első fellépője 18.30-tól szintén egy helyi zenekar lesz, a Dirty Job, utánuk a Takáts Tamás Blues Band ötvözi karakteres dalaiban az amerikai blues és a magyar rock legjobb hagyományait 19.30-tól. A Csíkszeredai Városnapok utolsó fellépője nem más, mint Kökény Attila és Rakonczai Viktor. A koncert a két művész korábbi sikereire és közös zenéire épít, valamint új közös alkotásokat is bemutatnak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A központi park idén számos programpont helyszíneként szolgál. Pénteken családi workshoppal várja a Hellowuud csapata a kicsiket és a nagyokat. A KUBUK jóvoltából egész hétvégén különböző korosztályoknak szóló társasjátékokat lehet kipróbálni. Vasárnap civil szervezetek mutatkoznak majd be.

A park központi rendezvénye a szombati Pityófesztivál lesz. Amíg a benevezett csapatok ízletesebbnél ízletesebb ételekkel kápráztatják el a zsűrit, a színpadon fellépnek a Kosz Szilveszter Közművelődési Egyesület zenekara és énekesei, a Csíkszentkirályi Vadrózsa Néptáncegyüttes, a Csíki Reménység Dalkör, a Csíkszeredai Fúvószenekar, továbbá Szilágyi Nóra, Szabó Enikő és Szabó Zsolt sanzonokkal és versekkel szórakoztatja a közönséget. A Pityókafesztivál díjazása 16 órától kezdődik.

A parkban vasárnap 12 órától Mesehetes-koncertre várják a kisebbeket, 16 órától pedig közel öt órán át az igényes nótáké, táncdaloké és musicaleké lesz a főszerep a Dallamok szárnyán című műsor keretében. Olyan neves művészek és formációk lépnek színpadra, mint Bokor János Dankó Pista-életműdíjas népdalénekes, Koós Éva, Maneszes Márton, Balázs Anikó, Ferenczi Attila, Szederjesi Teodóra, Kádár Szabolcs János, Regián Melinda és Dobos Zsolt, a Jónás Géza Kvartett, a Klarinetto kamarazenekar és a Gerendely férfikórus.

A Borudvart idén a Zengő Térben rendezik be. Három napon át a nagyszerű borok és a székely gazdák termékeinek kóstolója mellett a jó muzsikát pénteken a Koszika duó, szombaton a Ségercz Ferenc trió és vendégei, míg vasárnap Rebi és Bori, valamint fiatal jazz-zenészek biztosítják.

A Borudvarban ugyanakkor gyermek- és moldvai táncházzal várják a betérőket, és ugyancsak itt ismerhetik meg az érdeklődők a Ferencesek főztje szakácskönyv román és angol változatát.

A fiatalok törzshelye a városnapok idején minden bizonnyal az Ólommadárban berendezett Ifjúsági udvar lesz. A Cloud Youth Festival csapata pénteken és szombaton többek között asztalitenisz-, beerpong- és FIFA-bajnoksággal, pólófestéssel, henna workshoppal, ékszerkészítő műhellyel és kvízesttel várja a Z generáció tagjait. Esténként a RideMore Centerrel partnerségben kialakított Grund Gardenben három-három DJ keveri a korongokat.

A Mikó-vár udvara és környéke is számos programínyencséget tartogat. Itt zajlik pénteken és szombaton a 17. Dob-Ban Nemzetközi Ritmusfesztivál, pénteken megnyitja kapuit a Csíki Székely Múzeum legújabb, Szárhegy 50 című képzőművészeti kiállítása, szombaton pedig retromobilok népesítik be a vár parkolóját. 

A városünnep augusztus első hétvégéjének meghosszabbításaként az Üveggyöngyvarázs című tudományos fesztivállal bővül, augusztus 5–7. között. A fesztivál szervezői minden érdeklődőnek ajánlják a rendezvénysorozatot, akik iránymutatást keresnek a mindenség rejtelmeihez, de túl elfoglaltak ahhoz, hogy vastag könyveket bújjanak. 

A helyi kézművesek a promenádon a városnapi kézművesvásár keretében kínálják majd egész hétvégén a szebbnél szebb portékáikat, a Csíki Moziban szombaton és vasárnap 10 órától rajzfilmvetítéssel készülnek a gyermekeknek, a felnőtt közönség pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata előadásában Mrożek Emigránsok című, román nyelvű darabját követheti figyelemmel szombaton 17 órától.

Sporteseményekben sem lesz hiány. Rögtön az első napot – július 31., szerda, 12 óra – a Stadion utcai műgyepes pályán megrendezett Önkormányzati Labdarúgótorna nyitja, amelyen ezúttal is jelen lesznek régiónk önkormányzati csapatai. Pénteken, augusztus 2-án 15 órától kezdődik a Csíki Csobbanóban a városnapi amatőr úszóverseny, 16 órától vasárnap délutánig pedig a Transylvanian Tennis & Squash Club taplocai székhelyén rendeznek tenisz-, fallabda- és padelversenyeket. Szombaton 8.30-tól a József Attila Általános Iskola sportpályája ad otthont a streetballbajnokságnak, 9 órától a központi parkban pedig biatlonversenyt rendeznek lézerpuskával, 10 órától asztalitenisz-verseny lesz a Hargita utca 70. szám alatt, és 12 órától ifjúsági bowlingversenyre várják a sportág iránt érdeklődőket a 300 Bowling Clubba. A sportesemények sorát a vasárnap 11 órától kezdődő Pump it közösségépítő bringázás zárja a park pumptrackpályáján. 

A Csíkszeredai Városnapok megfelelő lebonyolítása érdekében elkerülhetetlen a városközpont néhány utcájának, útszakaszának lezárása, illetve bizonyos parkolóhelyek felszabadítása. Augusztus 2-án, pénteken 8 órától augusztus 4-én éjfélig az autóvezetők a következő szakaszokon számolhatnak útlezárásokkal:

  • Mihail Sadoveanu utca – a Nicolae Bălcescu és Temesvári sugárút közötti szakasz;
  • Szabadság tér – a Szakszervezetek Művelődési Házának sarkától (a Harmopan kenyérüzlettől) a Mihai Eminescu utca 1. számig;
  • Temesvári sugárút – a Szabadság tér és Kőrösi Csoma Sándor utca közötti szakasz.

A jelzett időszakban a Szabadság tér 8–14. szám közötti szakaszán mindkét irányban lehet közlekedni, illetve megnyílik az autóforgalom számára a Kossuth Lajos utcát a Gál Sándor utcával összekötő szakasz is (a Nagy István Művészeti Középiskola mellett).

A Csíkszeredai Városnapok Facebook-oldalán számos további információ található a négy nap programpontjairól!





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!