Hirdetés

Henter-kúria: öt évig az önkormányzat üzemelteti

Lezárult a csíkszentimrei Henter-kúria restaurálásának projektje. Még az év vége előtt sikerült lezárni a Regionális Operatív Program 2014–2020 kiírásának keretein belül megvalósuló projektet. A település elöljárói szerdán délelőtt, a Henter-kúriában tartott sajtótájékoztatón jelentették be a kúria restaurálási projektjének lezárását. Az épülettel számos rövid és hosszú távú céljuk van, de öt évig az önkormányzat üzemelteti.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Henter-kúria: öt évig az önkormányzat üzemelteti
Fotó: Vlaicu Lajos

Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere köszönetét fejezte ki a sajtónak, hogy folyamatosan tudósítottak a Henter-kúriáról, többek között ennek köszönhetően sikerült többször is kimozdítani a holtpontról a projektet. Illetve a közbeszerzésre is sikerült vállalkozót találni, ezt is részben a sajtó munkájának köszönhetően.

A Henter-kúria 18. századi udvarház, a környék legrégibb vidéki barokk műemléke, amelynek a restaurálási és helyreállítási munkálatai befejeződtek. Az értékes és veszélyeztetett műemlékegyüttes hosszú ideje a csíkszentimrei önkormányzat egyik legfőbb projektje volt. A csíkszentimrei polgármesteri hivatal több pályázati forrást is próbált felkutatni, de végül 2017-ben sikerült harmadik próbálkozásra a Regionális Operatív Program keretében támogatási szerződést kötniük és elkezdeni a projektet.

Projekt-összefoglaló

Kencse kijelentette: a legrégibb vidéki barokk műemlék restaurálását befejezték.

– A projekt célja volt, hogy a kulturális identitást megőrizve, a felújított építészeti örökség a helyi kulturális és közösségi terek, valamint szolgáltatások infrastrukturális és szolgáltatási minőségének javulását elősegítsük. A restaurálási és a helyreállítási munkálatokat a csíkszeredai Impex Aurora Kft. és annak alvállalkozói végezték el. A restaurálási terveket a csíkszeredai Vallum Kft. végezte, de több tervezőiroda is dolgozott a részletterveken. A pályázat menedzsmentjét Káté Enikő, a csíkszeredai CDC Kft. munkatársa végezte. A beruházás értéke közel tízmillió lej áfával együtt, az európai uniós, vissza nem térítendő végső érték nagyjából hatmillió lej volt. A megvalósítás 2017. decembertől 2023. decemberig tartott. A polgármester kifejtette: a munkálatok nagy része a 2021. június – 2023. június közötti időszakban zajlott. A projekt befejezéséhez hitelt vettek fel. A CEC bank összesen 1,715 lejt folyósított tízéves törlesztési futamidővel, ahol a kamat 2,75 százalék.

Vlaicu Lajos

– A pénzösszeget megkaptuk, és decemberben ki is fizettük a projekt utolsó részletét. A magánbanki hitel ellenére is, a kormány engedélyére volt szükség – nyomatékosított Kencse. Hozzátette: a környékbeli települések is lemondtak bizonyos anyagi forrásaikról a Henter-kúria javára.

– Ez számunkra azt jelzi, hogy az egész térség számára fontos volt a kúria restaurálása – tette hozzá a település elöljárója.

A kúriában rejlő lehetőségek

Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármestere részletezte, hogy milyen termeket alakítottak ki, és milyen szolgáltatásokkal várják az érdeklődőket. A hagyományos helyi népi mesterségek bemutatása révén kaphatnak ízelítőt a látogatók, a turisták a helyi társadalomról.

– A tereket úgy alakítottuk ki, hogy a gyengénlátók és sérültek számára is elérhetők legyenek a kulturális szolgáltatásaink, így egyik teremben a kúria tapintható bronzmakettjei kaptak helyet. A pályázat elkészítésekor figyelembe vettük, hogy a helyiek is részesei legyenek, így egy másik teremben a hagyományos népi mesterségek egy-egy munkaeszköze látható és próbálható ki, illetve moziterem és a helyre jellemző növény- és állatfajokról is bemutató kisfilmeket készítettek, amelyek a Henter-kúria látogatásakor szemügyre vehetők. Az épület szintjei között az átjárást a mozgáskorlátozott személyek számára kialakított lift könnyíti – részletezte Fülöp. Hozzátette: öt évig nem lehet benne gazdasági irányú tevékenységet végezni, majd ezt követően vannak további elképzelések az épület működtetésére vonatkozóan. Az alpolgármester szerint a kúria épülete gyermekbarát, akár két órára elegendő programmal is tudnak szolgálni az érdeklődőknek. Mint mondta: az épületen kívül a kúria udvara is önmagáért beszél, ámbár kévés pénzt tudtak erre fordítani, de sikerült a 200-250 éves fákat megmenteni, és a terveik között szerepel tankertészet elindítása, ahol a környékre jellemző gyümölcsfafajtákat ültetnek, illetve a zöldségtermesztést és helyben való feldolgozásukat is célul tűzték ki.

– A megtermelt zöldségekből és gyümölcsökből a Henter család hagyományos étkeit készítenék el, amelyeket meg lehet majd ízlelni. Szeretnénk olyan termet is kialakítani, ahol a család viaszszobrai lesznek kiállítva, és készül a Henterek családfája is – mondta Fülöp Kinga. Kiemelte: a család vagyonából eddig semmi nem került elő, remélik, a jövőben a széles társadalmi körből kerülnek elő bútordarabok, festmények, amik a család tulajdonát képezték, és a kúriában méltó helyre kerülhetnek.

Vlaicu Lajos

– Ebben szeretnénk a lakosság segítségét kérni, sőt a Henter család élő tagjaival is szeretnénk kapcsolatba lépni, természetesen azokkal, akik bizonyítani is tudják, hogy a család leszármazottjai – fűzte hozzá az alpolgármester.

Fenntarthatóság és nyitvatartás

A polgármester megjegyezte: a legfontosabb lépés, hogy megmentették az épületet, amelynek negyven százaléka műemlékvédelmi kategóriájú maradt.

– Nincs állandó nyitvatartás, előzetes telefonos egyeztetés útján tudjuk fogadni az érdeklődőket. Külön nem tudunk erre személyt alkalmazni, főleg, ha a kormány ragaszkodik a megszorító intézkedésekhez. Ebben az esetben az sem kizárt, hogy átadjuk egy egyesületnek a működtetés jogát – mondta Kencse Előd. Hozzátette: a kúria fűtését egyelőre fával oldják meg, de jövőre, amint lehet, rácsatlakoznak a gázhálózatra. Jövedelmet ugyan egyelőre nem generálhatnak, de belépőt kérhetnek, ez azonban a számítások szerint nem fogja fedezni a kiadásokat. A belépő ára tíz lej felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A polgármester szerint a pályázatban foglalt öt év lejárta után az épület önfenntartóan működhet.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!