Még várni kell a konténeriskola megnyitására

Érkeznek a konténerek a csíkszeredai erdőalji iskola udvarára, a moduláris iskola kialakításához azonban még egyheti munkára van szükség – ezért az omlásveszélyessé nyilvánított csíksomlyói épületéből kiköltöztetett diákok ideiglenesen a Máltai Szeretetszolgálat közösségi termében kezdik a tanévet.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Még várni kell a konténeriskola megnyitására
Megérkeztek a konténerek. Iskolakezdés után lakják be Fotó: László F. Csaba

Bár az első konténerek már megérkeztek a Xantus János Általános Iskola erdőalji épületének udvarába, ahhoz, hogy azokból moduláris iskolaépületet alakítsanak ki, még néhány napnyi munkára van szükség. A csíkszeredai városházától kapott információink szerint a tanévnyitót követően a Szék út 139. szám alatti épületből kiköltöztetett gyer­mekeknek a tanórákat a Mál­tai Szeretetszolgálat csík­som­lyói közösségi termében tartják egészen szeptember 13-ig.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A somlyói egyházi épületből kiszorult 94 gyermek számára is az erdőalji iskolában lesz a tanévnyitó, ezt követően pedig keddtől péntekig a Máltai Szeretetszolgálat közösségi termében szervezzük meg az oktatásukat. A moduláris iskolában szeptember 16-án kezdődhetnek el a tanórák – közölte a városháza sajtóirodája. 
Szerettük volna azt is megtudni, hogy pontosan milyen feltételeknek kell eleget tegyenek a konténerek ahhoz, hogy oktatásra használhatók legyenek, illetve ezek felszereléséhez milyen munkálatokat kell még elvégezzenek, de erre vonatkozóan nem kaptunk tájékoztatást. 
Sógor Enikő alpolgármester egy korábbi, lapunknak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a bérelt konténerek hőszigeteltek lesznek, rendelkeznek majd fűtéssel és áramellátással. A belőlük kialakított moduláris iskolában helyet kap majd hat osztályterem, tanári szoba, fejlesztő kabinet és mosdó is. 
Az iskola igazgatójától érdeklődve megtudtuk, hogy a tanévkezdést megelőzően az erdőalji épület udvarának kerítését megújították, új járdát öntöttek, illetve a vízhálózatot is előkészítették annak érdekében, hogy a konténeriskolában kialakított vizesblokkot rácsatlakoztathassák. 
– A gyermekek szállítását is megszerveztük, mindennap autóbusz hozza és viszi majd őket a Somlyó–Erdőalja útvonalon – tette hozzá Székely Adél iskolaigazgató.
Lapunk július 25-én elsőként számolt be arról, hogy egy szakcég által végzett statikai felmérés megállapította: nem biztonságos a Xantus János Általános Iskola csíksomlyói épülete. Az egyházi tulajdonú ingatlanban korábban 95, óvodás és kisiskolás korú roma gyermek tanult. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!